Goed scheiden doe je niet in één dag

Dag van de Scheiding

Afgelopen vrijdag (9 september) was het in Nederland Dag van de Scheiding. Goed scheiden doe je natuurlijk niet in één dag, integendeel het is iets waar je best dagelijks werk van maakt. Daarom zette mediator Sissel Pemmelaar in Mies Magazine een aantal reminders op een rijtje. Ze hoopt op die manier ex-partners te helpen om steeds opnieuw het belang van de kinderen te laten primeren. Ook in mijn eigen artikels besteed ik geregeld aandacht aan dit zo belangrijke aspect (lees ook: Een vechtscheiding voorkomen).

Reminders

  • Vraag je niet steeds af of het wel goed was voor de kinderen dat jullie uit elkaar gaan, maar stel jezelf de vraag hoe doen we dat zó goed mogelijk.
  • Je ex pijn doen betekent meestal ook dat de kinderen de dupe zijn. Denk daar steeds bij na.
  • Neem geen overhaaste beslissingen. Als de emoties wat zijn gezakt, kom je tot betere afspraken.
  • Geef ook de ander de ruimte en tijd voor zijn of haar verwerkingsproces. Bedenk dat hij/zij emotioneel achter kan lopen.
  • Er bestaat geen standaard ouderschapsregeling en ouderschapsplan. Kijk samen wat het best bij jullie kinderen past. Een rechter kent jullie niet. Lees ook: Wat een bemiddelaar voor je kinderen kan doen.
  • Blijf in gesprek met je kind(eren). Luister goed om hun behoeftes en wensen te achterhalen. Zij geven zelf het beste advies.
  • Gun je kinderen beide ouders en laat hen nooit kiezen.
  • Zorg voor een goede sfeer en samenwerking. Hou de communicatie open. (lees ook: Scheiding: do’s-and-don’ts)
  • Regel de scheiding samen en laat een rechter niet beslissen. (lees ook: Scheiden zonder advocaat)
  • Ook al is jullie liefde als partners over gegaan, jullie liefde als ouders blijft altijd bestaan.

Met een beetje hulp van je bemiddelaar

scheiden en kinderenGemakkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik als familiaal bemiddelaar heel goed. Maar anderzijds kan ik niet genoeg benadrukken dat ‘goed scheiden’ of ‘constructief scheiden’ werkelijk kan ( cfr. Scheiden zonder strijden). Wilt u dat ook: (weer) leren communiceren met elkaar, verder kunnen als ouders die elkaar weer vertrouwen en in staat zijn om zo tot goede duurzame afspraken te komen, in het belang van de kinderen? De hulp van een bemiddelaar kan een positieve rol spelen in de respectvolle afhandeling van uw scheidingsprocedure.

Bron: twitter @PemmelaarFM en de 10 Gouden Regels om je kinderen goed door de scheiding heen te helpen  (Scheidingscafé Amsterdam, initiatief Pemmelaar Familie Mediation)

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be