Scheiden zonder strijden

Divorce partyplanner gezocht…

In Knack van deze week verscheen het artikel ‘Scheiden zonder strijden’. Hierin lezen we 2 getuigenissen van koppels die erin slaagden om constructief te scheiden. De liefde was op, dus de relatie stopte. Dat gebeurde op een respectvolle manier: de koppels gingen uit elkaar, maar bleven elkaar wel zien als vrienden en als co-ouders. Prachtig toch? En waarom ook  niet eens denken aan een scheidingsselfie of een scheidingsfeestje, zoals in de VS waar divorce partyplanners hun intrede doen?

Nuchtere Vlaming

Zo een vaart zal het hier bij ons niet lopen, volgens socioloog Dimitri Mortelmans. De Vlaming is voor zo een scheidingsparty veel te nuchter. Meer nog, het aantal vechtscheidingen daalde immers de laatste jaren niet spectaculair. De reden voor die vechtscheidingen heeft, volgens Mortelmans, veelal te maken met de manier waarop de relatie wordt beëindigd. Als de breuk bij één van de partners compleet onverwacht komt, krijg je een perfecte basis voor zware conflicten. Met alle gevolgen van dien…

Constructief scheiden

Scheiden Bemiddeling bemiddelaarGelukkig stelt men stilaan een tendens vast naar constructief scheiden of’ overlegscheiden’. Ouders beseffen steeds meer dat een vechtscheiding bij de kinderen veel kwaad kan berokkenen. Bovendien zijn heel wat mensen ervan overtuigd dat een relatie niet meer ‘voor altijd’ hoeft te zijn: als de liefde stopt, stopt ook de relatie. Koppels nemen deze beslissing dan rationeel en in overleg met elkaar, waarbij het belang van de kinderen voorop staat. Ze beschouwen hun huwelijk niet als mislukt en willen samen verder als vrienden en co-ouders.

Bemiddeling

De bemiddeling van een 3de neutrale persoon kan een positieve rol spelen in de respectvolle  afhandeling van de scheidingsprocedure. Zowel de politiek als de rechtbanken zijn steeds meer voorstander van zo een bemiddelingstraject.

Lees ook: Scheiden zonder strijden. Barbara Claes (Knack 12/05/2016)

Wilt u hierover meer uitleg, maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


scheiden - Samen bemiddelen