Een echtscheiding… hoe begin je eraan (deel 4)

Een echtscheiding…hoe de roerende en onroerende goederen verdelen?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Wanneer u en uw partner samen een eigen woning hebben, dan moet er heel wat geregeld worden. Hoe begint u eraan? Hoe houdt u het overzicht? Welk stappenplan moet er gevolgd worden en hoe bij een echtscheiding de roerende goeden verdelen? Meer hierover leest u bij stap 5.

In drie vorig artikels kwamen de eerste vier stappen bij echtscheiding aan bod.

Eerste stap: de scheidingsmelding  Cf. Een echtscheiding…hoe begint u eraan?

Tweede stap: hoe gaan we scheiden

Derde stap: hoe vertellen we het aan de kinderen, familie en vrienden Cf. Een echtscheiding… hoe begin je eraan?

Vierde stap: wat regelen we in verband met onze kinderen Cf. Een echtscheiding…hoe begint u eraan?

Vijfde stap: hoe verdelen we bij echtscheiding onze roerende en onroerende goederen

Een scheiding vraagt heel wat overleg. Zo moet er heel wat vereffend en verdeeld worden: het huis, de inboedel, de financiën… Het is dus belangrijk om niet over een nacht ijs te gaan maar alle opties goed te bespreken. Als jurist-bemiddelaar krijg ik in mijn bemiddelingspraktijk heel wat vragen over deze materie en kan ik hierbij helpen.

Wat met ons huis?

Een huis is ook een thuis, waaraan heel wat emoties en herinneringen kleven. Het vraagt dus wel enige omzichtigheid om deze verdeling tot een goed einde te brengen.

1.U en uw partner huren de woning

Zolang u en uw ex-partner nog officieel in het gemeenschappelijke huis wonen, bent u beiden aansprakelijk als huurder. Dat betekent dat u beiden verantwoordelijk bent voor het betalen van de huur, de verzekeringen, mogelijke kosten voor schade. Uiteraard is het belangrijk om goede afspraken te maken: wie blijft wonen in het huis, hoe worden de kosten verdeeld tot de scheiding wettelijk rond is.

2. U en uw partner zijn eigenaar van de woning

Hier zijn er verschillende opties:

*Het huis verkopen aan derden

*Het huis overnemen (inkopen)

*Het huis in onverdeeldheid houden

*Het huis schenken

In Scheiden, wat met het huis? vindt u hierover meer informatie.

Wat met de inboedel?

Ex-partners kunnen samen zelf bepalen hoe ze de inboedelverdeling regelen. Bij voorkeur maakt u samen een inventaris op van alle goederen die gemeenschappelijk zijn. Vervolgens probeert u dan overeen te komen om uw goederen te verdelen met of zonder extra compensatie. Een bemiddelaar kan hierbij nuttig zijn.

Meer info leest u in Scheiding, wat met de inboedel?

Wat met de financiën?

Uiteraard moet er ook financieel verdeeld worden. Hier geldt eveneens dat ex-partners bij voorkeur samen overeen komen hoe dat moet gebeuren. Een bemiddelaar kan hierbij helpen.

Er moeten regelingen getroffen worden en afspraken gemaakt worden over onder meer bankrekeningen, beleggingen, leningen, verzekeringen… Meer hierover in Scheiden, wat met de bankrekening?

Constructieve scheidingsbemiddeling

Het is belangrijk om samen in gesprek te gaan onder begeleiding van een onpartijdige en deskundige familiaal bemiddelaar. Een bemiddelaar moet oog en oor hebben voor de emoties van beide partijen en streven naar een correcte afhandeling van de scheiding in het belang van beide partners en hun kinderen. De bemiddelaar helpt bij het ontwarren en oplossen van conflicten  en zorgt ervoor dat de afspraken correct op papier komen.

Een ander belangrijk voordeel van bemiddeling is dat de partijen het verloop van het conflict zelf in handen hebben; ze beslissen en regelen namelijk alles zelf in overleg met elkaar in plaats van door de rechter een regeling te laten opleggen. Het is de bedoeling om samen tot een duurzame oplossing te komen en zo een vechtscheiding te voorkomen.

Een bijkomend voordeel is dat een scheiding via een bemiddelaar  kosten – en tijdbesparend is. Partners hebben niet elk een eigen advocaat nodig en de procedure verloopt veel sneller.

Meer hierover in:

Scheiden, het kan snel en goedkoop

Hoe scheiden?

echtscheiding roerende goederen

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.