Veel clichés over echtscheidingen dateren uit een ander tijdperk.

Uit elkaar. Te veel clichés over echtscheidingen dateren uit een ander tijdperk.

Mensen blijven scheiden. Wat meer is, er komt nog een postcoronagolf onze kant uit. Dat is tenminste wat Claudia Van de Velde, een Antwerpse expert in familierecht, verwacht. Ze schreef daarom een boek over uit elkaar gaan. Het werd een praktische gids om mensen te behoeden voor toogpraat die vandaag niet meer klopt…

Een ander tijdperk

Scheiden vandaag kan gelukkig heel anders verlopen dan 30 jaar geleden. Natuurlijk blijft het nog steeds een rouwproces. Maar het hele verloop kan vandaag eenvoudiger en vooral minder pervers. Het modder gooien hoeft echt niet meer. Er moet immers geen schuldige meer aangeduid worden, er moet geen schuld meer aangetoond worden, er moet geen deurwaarder om 5u ’s ochtends aan een bed  voelen of er sprake is van overspel… Scheiden met onderlinge toestemming was destijds een proces van minstens dertien maanden, waarbij koppels drie keer naar de rechtbank moesten om hun wil tot scheiden te bevestigen, een uitputtingsslag! Gelukkig kan het vandaag allemaal veel sneller en vlotter. Nu is maar drie maanden apart wonen nodig om van ‘duurzame ontwrichting’ te spreken.

Te snelle breuk

Het afschaffen van de schuldechtscheidingen neigt wel eens te leiden naar een groter aantal echtscheidingen. Van de Velde adviseert wanneer ze twijfels ziet bij een koppel altijd om het nog eens samen te proberen. Zeker als er kinderen zijn is die weg aangewezen. Het kan, volgens haar, ook heel nuttig zijn om met een neutraal iemand  te praten, want in je eigen kring word je toch heel vaak bevestigd. Daarom is een scheiding met de hulp van een jurist-bemiddelaar ook zo belangrijk.

Huwelijkscontracten

Huwelijkscontracten zijn uitermate belangrijk maar blijken nog altijd een taboe te zijn, volgens Van de Velde. Als koppels trouwen zonder contract, dan geldt het wettelijk stelsel: alles wat na het huwelijk wordt verworven, is gemeenschappelijk. Dan beginnen dus de discussies…

De ideale scheiding

Uiteraard is een vechtscheiding niet ideaal. Als koppels het over alles eens zijn of het eens raken met de hulp van een bemiddelaar, kan scheiden perfect zonder advocaat. Het gaat sneller, efficiënter en zeker ook goedkoper. Vooral het belang van de kinderen is hierbij de grootste prioriteit.

Bron:

Sylvia Mariën, Te veel clichés over echtscheidingen dateren uit een ander tijdperk. GvA 11/09/21

Claudia Van de Velde, Uit elkaar. Eerste hulp bij echtscheidingen. Uitgeverij Pelckmans 2021

echtscheidingen

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.