Scheiden, het kan snel en goedkoop

Scheiden, snel en goedkoop

Hoe duur een scheiding is, hangt vooral af van de keuzes die u maakt. Scheiden kan snel en goedkoop, duur, duurder en allerduurst zijn. Hoe meer wrok en hoe meer u wilt ‘winnen’, hoe meer de echtscheiding gaat kosten.

Komen u en uw ex-partner er samen of met de hulp van een erkend bemiddelaar uit, dan wordt uw scheiding veel minder duur dan dat elk van u beiden een advocaat aan het werk moet zetten.

Er zitten dus kosten aan een scheiding…. maar u heeft ze zelf in de hand. We zetten het voor u op een rijtje.

Kosten advocaat

Een advocaat heeft geen vaste tarieven. U moet zelf vooraf met uw advocaat afspraken maken over de kosten. Dat kan gaan over het uurtarief of over een vast tarief voor de hele zaak.  De meeste advocaten vragen gemiddeld tussen 125 en 200 € per uur. Hou er rekening mee dat u bovendien 21 % btw moet betalen.

Wanneer het gaat om een ‘vechtscheiding’ en u en uw partner dus elk een advocaat engageren, kan het kostenplaatje nog hoger oplopen. Temeer omdat het hele scheidingstraject ook langer en moeizamer dreigt te verlopen.

Veel advocaten rekenen in éénheden van zes minuten. U zal met andere woorden de advocaat moeten vergoeden voor zes minuten ook al hebt u bijvoorbeeld maar 3 minuten met hem of haar getelefoneerd. Daarenboven betaalt u meestal ook de briefwisselings-, verplaatsings- en kantoorkosten.

Kortom, aan deze tarieven betaalt elk van u al snel 3.000 tot 6.000 € aan de advocaat.

Kosten bemiddelaar

Om uw scheiding te regelen kunt u ook kiezen voor een erkend bemiddelaar. Bemiddeling of mediation betekent dat een geschil opgelost wordt door de partijen zelf, onder leiding van een neutrale bemiddelaar. Nadat beide partners tot een akkoord zijn gekomen, handelt de bemiddelaar de scheiding ook volledig af.

Hoe lang bemiddeling duurt en hoeveel het gaat kosten, hangt in grote mate af van de aard en de duur van het conflict. Gemiddeld is een echtscheidingsbemiddelaar tien tot vijftien uur met een echtscheidingszaak bezig.

Het uurtarief van een bemiddelaar bedraagt 100 à 125 €. U en uw partner betalen hiervan elk de helft. In tegenstelling tot een notaris of een advocaat moet u hier geen rekening houden met btw.

Aan deze tarieven betaalt elk van u zo ongeveer 750 à 1000 € aan de bemiddelaar. Wanneer je snel en goedkoop wil scheiden is dit dan ook veruit de beste optie.

Kosten notaris

Een notaris is pas nodig als u onroerende goederen onderling moet verdelen. Maar ook niet altijd. Steeds meer rechtbanken achten de tussenkomst van een notaris bij scheidende koppels niet meer noodzakelijk indien men de gezinswoning aan een derde verkoopt. Deze derde partij zal de notariskosten dan dragen als koper. Dus wanneer u en uw partner samen een huis bezitten, is de tussenkomst van een notaris niet altijd nodig tijdens de scheiding.

Hoeveel u dit kost wanneer de notaris wel nodig is, is afhankelijk van de bestemming van de woning na de scheiding: behoudt u samen de woning in onverdeeldheid of koopt één van u beiden de woning in?

Een notaris kan snel 1300 € kosten, exclusief btw. U betaalt onder andere zijn ereloon en de aktekosten. Ook hier geldt dus dat u bovendien 21 % btw moet betalen.

Kosten rechtbank

Bij een scheidingsprocedure betaalt u aan de rechtbank een “griffierecht” bij de indiening van uw verzoekschrift en de bijgevoegde scheidingsregeling.

Duur, duurder, duurst…

Hoe duur een scheiding is hangt dus vooral af van de keuzes die u en uw ex zelf maken. Hoe beter u en uw partner emoties, ergernissen en frustraties opzij kunnen zetten, hoe goedkoper en sneller de scheiding kan verlopen.

Wilt u meer weten over bemiddeling bij scheiding, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

scheiden snel goedkoop

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.