Scheiden? Nuttige boeken om te lezen

Boekennieuws voor mensen in een scheiding

Van 29/10 tot 3/11 en van 6/11 tot 11/11 is er Boekenbeurs in Antwerpen. Tijd voor wat aandacht voor boeken over scheiden en plusouderschap.

Het verhaal van Thomas. Lees-en werkboek voor echtscheidingskinderen, ouders en begeleiders  (uitg. Garant) – Ludo Driesen

Als ouders uit elkaar gaan, is dat voor kinderen een ingrijpend gebeuren. Allerlei gedachten en gevoelens steken de kop op. Ook een loyaliteitsconflict kan optreden. Ieder kind zal de echtscheiding van zijn ouders op zijn eigen manier verwerken.
Thomas, een jongen van 11 jaar, vertelt in zijn Dagboek hoe hij omgaat met de scheiding van zijn ouders. Hij schrijft over de ruzies van zijn ouders, de echtscheiding zelf en het nieuw samengesteld gezin van zijn moeder.
Dit boek is bedoeld voor ouders, begeleiders, leraars en andere opvoeders, maar ook voor de kinderen zelf. Het is zowel een leesboek als een werkboek. Volwassenen kunnen het samen met de kinderen lezen. De vragen in het boek zijn een leidraad om met kinderen over de echtscheiding van hun ouders te praten. Echtscheidingskinderen zullen ongetwijfeld heel wat van hun eigen ervaringen herkennen in het verhaal van Thomas. Zo leren zij om hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Dat helpt hen om de scheiding van hun ouders te verwerken. Ouders, leraars en andere begeleiders leren de belevingswereld van echtscheidingskinderen kennen en begrijpen. Dat helpt hen om de kinderen beter te begeleiden.

Gelukkig gescheiden (uitg. Manteau) – Kaat Schaubroeck

Een op de drie huwelijken strandt. De helft van de huwelijken die vandaag worden gesloten, wordt ontbonden binnen tien jaar. Die breuk gaat bijna altijd gepaard met pijn en conflict en in geen tijd raak je verdwaald in een emotioneel en juridisch labyrint.

‘Gelukkig gescheiden’ helpt de pijn te verwerken en het conflict te vermijden. Kaat Schaubroeck werkte samen met vijf experts om inzicht te geven in alle aspecten van een scheiding: emotioneel, juridisch en notarieel. Je krijgt een antwoord op vragen als: Hoe vertel je dat je weg wilt? Hoe maak je afspraken over de kinderen? Is verblijfsco-ouderschap altijd de beste keuze? Wat als je echt niet meer met je ex kunt praten? Wat doet een bemiddelaar precies? Wat zijn je rechten en plichten als je niet getrouwd bent? Waar kun je terecht voor praktische hulp en emotionele steun?

Stiefsucces – Survival gids voor alle stiefmoeders en –vaders (uitg. Kosmos) – Gideon de Haan en Violet Falkenburg

Slechts één derde van de stiefgezinnen houdt stand. Dat betekent dat twee op de drie stiefgezinnen uiteindelijk ook uit elkaar valt. ‘Stiefsucces’, een praktijkgericht doe-boek over de valkuilen die mensen tegenkomen op hun weg naar een samengesteld gezin, pikt in op die realiteit. Het is een handige survival gids die handvaten aanreikt bij het leven in een nieuw samengesteld gezin. Wat dit boek extra aantrekkelijk maakt is dat het heel vlot leest: geen ellenlange of langdradige adviezen, maar levensechte ervaringen die  kort uitgelegd worden. Bovendien is het ook fijn dat er expliciet aan mannen en (stief)vaders is gedacht bij het

schrijven van dit boek.

Aan alle gescheiden ouders. Leer kijken door de ogen van je kind (uitg. Lev. ) –  Marsha Pinedo en Petra Vollinga.

boeken en scheiden

Elk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. Dat kan anders. Marsha Pinedo, oprichter van Villa Pinedo – dé online community voor kinderen met gescheiden ouders – neemt u in dit boek bij de hand.

In Aan alle gescheiden ouders laat Marsha de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen u de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar u meteen iets mee kunt.

Thuis bij allebei. Een prentenboek over scheiden en co-ouderschap (uitg. Kixote) – Mike van Dam

Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze. Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

In een vorig artikel ‘Handleiding  voor een nieuw samengesteld gezin’ gaf ik al een overzicht van bestaande hulpbronnen bij de complexe materie van een Nieuw Samengesteld Gezin.