Vervroegde vakantie en quarantaine: wat met de verblijfsregeling van de kinderen

Vervroegde vakantie en quarantaine: wat met de verblijfsregeling van de kinderen van gescheiden ouders

De quarantaineplicht bezorgt veel ouders al weken een punthoofd. Sinds vorige week komt daar ook nog de vervroegde kerstvakantie bovenop. Zeker bij gescheiden ouders zijn hierover veel vragen. Het is ingewikkeld…

Gewone week of schoolvakantieweek?

De kerstvakantie in het kleuter -en lager onderwijs begint een week vroeger. Fijn voor de kinderen maar wat betekent dit voor de verblijfsregeling van de kinderen. In mijn bemiddelingspraktijk wordt ik sinds enkele dagen overspoeld met vragen hierover van ongeruste gescheiden ouders.

Gaat het hier om een gewone week en blijft dus de gewone regel gelden? Of gaat het om een schoolvakantieweek? Vaak hebben ouders een speciale regeling voor de vakantieweken. Geldt die regel dan nu ook?

Op de discussie of het hier om een gewone week dan wel een vakantieweek gaat, is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt er vanaf hoe de verblijfsregeling precies omschreven staat in de scheidingsovereenkomst. Als ouders er zelf niet uit geraken, zal een rechter zijn interpretatie geven en de knoop doorhakken. Dat oordeel kan van geval tot geval anders zijn.

Verblijfsregelingen hebben een spoedeisend karakter. In principe kan de rechter voor de vakantieweek van 20/12 nog tijdig een uitspraak doen, maar het is kantje boord. Vanzelfsprekend is het veel beter dat ouders die beslissing niet aan een rechter overlaten, maar in het belang van hun kind zelf tot een regeling komen. Een bemiddelaar kan hierbij zeker helpen.

Quarantaineplicht

De quarantaineplicht is nog zo een heikel punt. Hier is wel een duidelijke regel: de kinderen blijven in quarantaine bij de ouder waar ze waren toen de quarantaine begon. Dit is een geval van medische overmacht, dus moet deze regel gevolgd worden.

Dat geeft soms wel schrijnende toestanden. Kinderen die van de ene in de andere quarantaine sukkelen en zo de andere ouder soms weken niet zien. Een goede communicatie tussen de ouders is dan belangrijk om die lange periode te overbruggen. Zo kan er afgesproken worden om vaste telefoon – of Facetime-momenten in te bouwen. In het belang van hun kind zorgen ouders er zo voor dat het contact met de andere ouder blijft. Alleen is die bereidheid om tot een oplossing te komen er niet altijd…

Vaccinatie van kinderen

Een volgende netelige kwestie komt eraan. Kinderen wel of niet vaccineren, alle ouders zitten hier met vragen. Voor gescheiden ouders kan het extra moeilijk zijn. Wordt vervolgd.

Lees ook:

Vrtnws.be en ‘De Ochtend’ (8/12/21)

Verblijfsregeling bij echtscheiding tijdens Corona (25/03/20)

Coronagids voor gescheiden ouders (13/05/20)

verblijfsregeling echtscheiding corona quarantiane vakantie

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.