Snel scheiden via onderlinge toestemming

Snel scheiden wordt nu makkelijker

In een vorig artikel ‘Scheiden zonder naar de rechtbank te moeten’ legde ik al uit dat scheiden met onderlinge toestemming vanaf 1 september 2018 makkelijker wordt. Hieronder zet ik alles nog even op een rijtje:

Echtscheiding door onderlinge toestemming (E0T) wordt volledig schriftelijk

Vanaf 1 september 2018 zullen echtgenoten die scheiden door onderlinge toestemming (EOT) niet meer voor de rechtbank moeten verschijnen. De  echtscheidingsprocedure kan dan volledig schriftelijk verlopen. Eens de ex-partners de EOT getekend hebben, legt de bemiddelaar het verzoekschrift neer bij de rechtbank. De bemiddelaar handelt de hele procedure af. De ex-partners zijn dus niet langer verplicht om voor de familierechtbank te verschijnen, tenzij de rechter oordeelt dat dit nodig is.  Lees hierover meer in ‘Scheiden zonder naar de rechtbank te moeten’.

Ook de vroegere voorwaarde dat koppels minstens zes maanden feitelijk gescheiden moeten leven, vervalt. De hele procedure wordt dus eenvoudiger en verloopt bijgevolg vlugger.

snel scheiden

Geen keuze meer van rechtbank

Ex-partners mogen niet langer vrij kiezen bij welke Familierechtbank ze hun verzoekschrift zullen indienen. Tenzij ze opteren voor de rechtbank in de woonplaats van een van hen beiden én ze daar allebei mee instemmen. Is dat niet het geval dan is de rechtbank in hun laatste gemeenschappelijke woonplaats bevoegd.

Alimentatie

Indien de ex-partners overeenkomen dat er geen alimentatie tussen hen moet worden betaald, dan moet dit opgenomen worden in de regelingsakte.

Bij overlijden

De ex-partners moeten in de regelingsakte ook bepalen hoe het huwelijksvermogensstelsel moet worden toegepast indien een van hen overlijdt voor de echtscheidingsprocedure rond is.

Bron: Budget & Recht nr. 260 (september-oktober 2018)