Een kind opvoeden in twee gezinnen? Het financiële plaatje…

De kosten van een kind opvoeden in twee gezinnen

Een eigen kamer bij mama en eentje bij papa, speelgoed in twee huizen, (sport)kleren bij elke ouder, een fiets op beide plekken… Een kind opvoeden in twee gezinnen brengt heel wat extra kosten met zich mee en is duurder dan wanneer het opgroeit in een klassiek gezin.

Meerkosten

Hoeveel de meerkosten bedragen, hangt af van de gekozen verblijfsregeling. Zo is er onder meer de bilocatieregeling (waarbij het kind beurtelings en even lang bij elke ouder woont) of de klassieke weekendregeling (waarbij het kind bij de ene ouder woont en een weekend op twee bij de andere ouder verblijft, alsook de helft van de vakantie). Naast de verblijfsregeling speelt ook de leeftijd van het kind een rol en het feit of het kind bij een koppel of een alleenstaande ouder woont.

Het Cebud (Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van Hogeschool Thomas More) berekende de minimale kost van een kind, rekening houdend met zogenaamde referentiebudgetten die noodzakelijk zijn voor een menswaardig bestaan.Hieronder een overzicht:

 

LEEFTIJD                                          2-3 jaar        4-5 jaar       6-11 jaar      12-17 jaar

Kostprijs kind voltijds gezin              248€           292€            417€             545€

Bij alleenstaande ouder

Bilocatie                                                +47%         +42%             +31%            +26%

Weekendregeling                                +42%          +49%             +37%            +34%

Bij koppel

Bilocatie                                                +50%        +45%              +34%            +28%

Weekendregeling                                 +61%        +54%              +40%            +37%

Maar wel gedeeld…dus betaal je minder

De totale kosten voor een kind na een relatiebreuk zijn sowieso hoger, maar die kosten worden door de twee ouders gedragen. Dat betekent dat elke ouder meestal minder betaalt dan wanneer het kind voltijds bij hem of haar zou wonen.

kosten - scheidingBij een bilocatieregeling ligt het totaalbudget tussen 4 en 15% lager voor een alleenstaande en tussen 3 en 13% voor koppels. Dat komt doordat er minder moet worden uitgegeven aan voeding en verbruikskosten, terwijl kosten zoals kleding, gezondheid, onderwijs en mobiliteit over beide ouders kunnen verdeeld worden.

In een weekendregeling verblijven de kinderen de meeste tijd bij één ouder. Het totaalbudget voor die ouder verschilt bijna niet met dat voor voltijds inwonende kinderen. Een weekend op twee en de helft van de vakantie verblijft het kind bij de andere ouder. Ook die ouder maakt kosten, maar alleszins minder dan voor de relatiebreuk.

Bron: Netto De Tijd november 2016

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be