De invloed van een scheiding op je carrière

De impact van een echtscheiding op je carrière

Een scheiding zet niet alleen je privéleven op zijn kop, het heeft ook een serieuze impact op je professioneel leven. Bij sommigen kan het zelfs leiden tot een burn-out. Volgens loopbaancoach Isabelle Dewinkeler van Passion for work zijn volgende zaken dan ook goed om te weten.

Moet ik mijn werkgever inlichten dat ik ga scheiden?

Vroeg of laat moet je dit nieuws aan je werkgever en collega’s vertellen. Wanneer je het precies vertelt en hoe je dat aanpakt, bepaal je zelf. Zo zou je het ook eerst kunnen bespreken met HR, indien je dat wenst. Natuurlijk hangt ook veel af van de omstandigheden. Heb je een slechte relatie met je baas, verwacht je net een promotie of is er juist werkonzekerheid… dan kun je best goed overdenken wanneer en hoe je dit nieuws aankaart. Het is normaal dat je werkgever en collega’s ook wat ongerust zijn over jouw verder functioneren in die moeilijke privéomstandigheden. Langs de andere kant kan hun begrip en steun ook een opsteker zijn voor jou. Eén huwelijk op drie eindigt in een scheiding, velen weten dus wat je doormaakt, meent Dewinkeler.

Wat verandert er bij een scheiding?

Een echtscheidingsproces kan je vergelijken met een rouwproces. Het is een emotioneel zware periode waarin je heel wat keuzes moet maken en waarbij er dus heel wat verandert. Dat heeft uiteraard ook een impact op je werk en toekomstige loopbaan.

Er zijn natuurlijk de financiële gevolgen. Alles moet verdeeld te worden, van de inboedel en het huis tot en met de rekeningen, het opgebouwde pensioen etc. Meestal zal je met minder dan voorheen moeten rondkomen. Je werkzekerheid en je inkomen winnen dus aan belang.

Daarnaast is er meestal ook een verhuis (van één partner of van beide partners). Verhuizen tijdens een echtscheidingsproces is absoluut een intensieve gebeurtenis, stelt Dewinkeler. Bovendien kan het zijn dat de rijtijd naar je werk anders wordt. Ook dit heeft een zekere impact.

Vaak zijn er kinderen in het spel. Ook hun wereld staat op zijn kop. Je zult hen waarschijnlijk ook minder zien dan voor de scheiding. Bovendien wordt het nog een grotere uitdaging om werk en privé op elkaar af te stemmen.

Verder verander je ook van status: van getrouwde persoon ga je naar alleenstaand en gescheiden, of beland je in een nieuw samengesteld gezin. Ook hier zal je een nieuw evenwicht moeten zoeken, volgens Dewinkeler. Wat met Kerst? Wat met vakanties? Hoe reageert mijn omgeving (vrienden, kennissen en familie) op dit alles?scheiding

Wat is de impact op mijn werk en carrière?

Uiteraard is het heel normaal dat mensen tijdens hun echtscheiding minder productief zijn, besluit Dewinkeler. Ook je gezondheid lijdt vaak onder de stressvolle situatie. Onderzoek heeft, volgens haar, aangetoond dat werknemers in een scheiding een dubbel zo groot verzuim vertonen.

Hoe blijf ik professioneel functioneren?

Het zou goed zijn indien je werkomgeving een soort van rustpunt kan betekenen, een plek waar je terechtkunt en je goed voelt. Dewinkeler geeft hierbij ook enkele tips. Sluit je niet af, hou contact met mensen die je vertrouwt. Praat met je HR-verantwoordelijke zodat je op de hoogte bent van de mogelijkheden (verlof, ziekte…). Geef tijdig aan wanneer het niet meer gaat zodat men je kan helpen. Overweeg eventueel tijdelijk een 4/5de opdracht of overleg om meer van thuis uit te werken.

Van werk veranderen?

Veranderen van werk tijdens een echtscheiding lijkt Dewinkeler niet onmiddellijk de beste keuze. “De zee waarin je zwemt is zo troebel dat je niet altijd helder kan denken in deze periode.” Het is wel  belangrijk om na een bepaalde periode na te gaan of je job nog wel echt is wat jij wilt doen of verwacht. Het antwoord op die vraag kan voor en na de scheiding wel eens heel anders zijn.

Bronnen:

Loopbaancoach Isabelle Dewinkeler www.passionforwork.be.