Heb ik recht op een pensioen van mijn ex partner?

Heb ik recht op een pensioen van mijn ex partner?

Enkele maanden geleden kwam in deze blog het onderwerp Pensioen en scheiding (13/02/19) aan bod. In de rubriek ‘Geldvragen’ van De Standaard verscheen afgelopen week eveneens een vraag over pensioenrechten na een echtscheiding. Meer specifiek over het al dan niet recht hebben op een pensioen van je ex partner. Meer daarover hieronder.

Mijn ex-man is vorige maand overleden. Tijdens ons huwelijk heeft hij een periode in loondienst en een periode als zelfstandige gewerkt. 

Ik ben toen acht jaar thuis gebleven voor de kinderen. Kan ik nu aanspraak maken op een deel van zijn pensioenrechten?

Een overlevingspensioen kunt u niet krijgen op basis van de loopbaan van uw ex. In de regeling voor werknemers en zelfstandigen is alleen een overlevingspensioen mogelijk als u bij het overlijden nog gehuwd was.

pensioen ex partnerVoor uw ‘gewone’ pensioen kan er wel worden geput uit de pensioenrechten van uw ex partner. Daarvoor is vereist dat u niet hertrouwd bent op het moment dat u met pensioen gaat (of als een nieuw huwelijk nadien ontbonden is door overlijden of echtscheiding). U moet het deel van uw pensioen als gescheiden echtgenote niet zelf aanvragen: de pensioendienst onderzoekt automatisch of u er recht op heeft.

Concreet zal de pensioendienst voor ieder jaar van uw carrière een pensioendeeltje berekenen. De som van al die deeltjes is uw pensioen. Voor de jaren dat u gehuwd was, kijkt men ook naar de loopbaan van uw ex, alsof u die activiteit zelf heeft uitgeoefend. Men neemt hiervoor 62,5 procent van het loon van uw ex. Daarvan wordt uw loon in dat jaar afgetrokken. Het verschil dient als basis voor de berekening van uw echtscheidingspensioen. Voor de jaren waarin u zelf meer verdiende dan 62,5 procent van het loon van uw ex, krijgt u dus geen echtscheidingspensioen. (fdc)

Bron: 11/07/19 DS