Kinderen die hun halfbroer of -zus moeten missen na een scheiding

Kinderen die hun halfbroer of -zus moeten missen na een echtscheiding

In Het Laatste Nieuws verscheen zaterdag 27/10 de getuigenis van de 17-jarige Eva. Door de scheiding van haar vader en stiefmoeder zag ze haar halfbroertje al vijf jaar niet meer. Ze voelt zich in de steek gelaten door Justitie.

Geblokkeerd contact

Toen Eva 10 jaar was gingen haar vader en stiefmoeder uit elkaar. Het hoederecht van haar babybroertje ging naar de moeder. Vijf jaar geleden stopten de weekendbezoekjes van haar broertje omdat de ouders te vaak ruziemaakten. Sindsdien zag Eva haar halfbroertje niet meer. En dat doet haar verdriet. Ze zoekt manieren om het contact te herstellen, maar dat lukt niet. Als minderjarige kan ze geen recht op contact afdwingen.

Boos op de rechtbank

Eva is boos. Boos op justitie, want de rechtbank heeft totaal niet aan haar belang of aan de gevolgen voor haar gezin gedacht. Ze wil graag weten waarom zij als minderjarige geen recht heeft op contact met haar halfbroer. Ze voelt zich in de steek gelaten.halfbroer

Bemiddelaar

Volgens pedagoge Claire Wiewauters zijn er heel wat kinderen die hun half- of stiefbroer of -zus moeten missen na een echtscheiding. Precieze cijfers zijn er niet maar uit kwalitatief onderzoek blijkt dat  de meeste kinderen in dat geval erg lijden onder die contactbreuk. Volgens Wiewauters zou een neutrale vertrouwensfiguur, die de jongere helpt om in gesprek te gaan met de gescheiden ouder(s) soelaas kunnen bieden. Een bemiddelaar zou hier dus kunnen helpen. Probleem is dat kinderen zich vaak niet zelfstandig tot een bemiddelaar kunnen wenden…

Wordt vervolgd?

Minister van Justitie Koen Geens bevestigt dat kinderen wettelijk geen contact kunnen afdwingen met een halfbroer of -zus. De wetgever wil immers conflicten tussen kinderen en ouders niet nog meer juridiseren, volgens zijn woordvoerder. Maar de minister begrijpt wel dat kinderen zich daardoor in de steek gelaten voelen. Daarom vindt hij het een goed idee om de minderjarige een bemiddelaar te laten aanduiden. Deze denkpiste wordt verder onderzocht.

Bron:

Het Laatste Nieuws, ‘Eva heeft haar halfbroer al vijf jaar niet gezien door echtscheiding’ van Stéphanie Romans (27/10/18).