Luisteren naar kinderen bij echtscheiding

Luister je wel naar mij?

Afgelopen maandag 7/11 begon op de kinderzender Ketnet een nieuw programma, ‘Generatie K’. Kinderen krijgen hierin de kans om hun eigen mening te zeggen, want dat is een kinderrecht. Maar ook voor ouders is dit een boeiend project. Het programma kan voor hen onder meer een instrument zijn om een gesprek op gang te brengen over een ‘moeilijk’ onderwerp.

Generatie K

Echtscheiding en kinderenIn Generatie K staat de K niet alleen voor Ketnet en voor Kinderen maar ook voor Kinderrechten. De makers willen kinderen doen nadenken en hen helpen een eigen mening te vormen. Ze krijgen de kans om hun eigen mening te zeggen, want dat is een kinderrecht. Er komen kinderen aan bod die het moeilijk hebben en er toch het beste van proberen te maken. Onderwerpen zijn onder meer kinderen als mantelzorgers, pesten, echtscheiding… .

Luisteren naar kinderen

Echtscheidingsprocedures en de psychologische impact van een scheiding kunnen ouders volledig opslorpen. In zo een moeilijke momenten raakt het perspectief van het kind vaak ondergesneeuwd. Maar juist dan hebben kinderen alle aandacht nodig. Ook hun wereld staat op zijn kop. Precies dan is het zo belangrijk om ook te kijken door hun ogen. Om te luisteren, écht te luisteren wat kinderen zeggen en vooral wat ze niet zeggen. Gevoelig zijn voor de signalen die ze uitzenden is vaak geen sinecure. Vooral bij teruggetrokken, introverte kinderen moeten ouders voortdurend blijven scannen naar wat ze eigenlijk voelen en denken.

Bemiddeling

Het programma Generatie K probeert een instrument te zijn om ouders te helpen bij het bespreekbaar maken van onder meer echtscheiding. Ook kinderboeken over dit onderwerp kunnen een gesprek tussen ouder en kind op gang brengen. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen (in Hautekiet, Radio 1, dd. 7/11/16 ) ziet daarnaast vooral veel heil in bemiddeling.

Bemiddeling laat ouders toe om even afstand te nemen en opnieuw vanuit het perspectief van het kind te kijken. Ouders zijn de aangewezen personen om hun kroost doorheen de scheiding te helpen. Alleen hebben ze soms een steuntje in de rug nodig en dat is precies waar een bemiddelaar voor kan zorgen.

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be