Huren en/of kopen na een scheiding

Hamsterhuren na scheiding

Hamsterhuren is interessant voor ‘herstarters’ na een scheiding. Eerst een tijdje de woning huren om daarna het huurhuis te kopen. De formule kent stilaan succes en breidt zich uit over heel België.

Huis in scheiding

In het artikel van vorige week Scheiden, wat je moet weten als je niet voor verrassingen wil komen te staan kwam het probleem van een huis in scheiding al aan bod. Maar wat daarna? Wat als mensen uit een scheiding komen en willen herstarten? Vaak hebben ze immers onvoldoende eigen middelen om een bankfinanciering voor de aankoop van een eigen huis te krijgen. Ze zijn dan verplicht om te huren zonder uitzicht op een mogelijke aankoop ooit…want huurgeld zie je nooit meer terug.

Hamster je huur om je huis te kopen

Maar er is nu een alternatief: hamsterhuren. Iedereen die vandaag een normale huishuur kan betalen, kan hamsterhuren. Het laat je toe om de som bij elkaar te sparen die banken vragen als eigen inbreng. Ideaal voor wie anders moeilijk een reserve kan opbouwen.

huren na scheiding‘Het idee van “hamsterhuren” is simpel’, zegt zaakvoerder Laurens Gilen van Gilen Woonprojecten. ‘Je huurt bij ons een woning, met optie om die later aan te kopen, en je kan de betaalde huur na vijf jaar omzetten in kapitaal waarmee je het eerste deel van die aankoop financiert. De totale huishuur wordt dan voor de volle 100 procent van de aankoopprijs afgehouden. Het huurgeld is dan niet langer “verloren”, maar wordt de eerste bouwsteen van de eigen woning.’

Geen koopverplichting

In het huurcontract staat een aankoopoptie vermeld. De huurders krijgen tot maximum tien jaar om te beslissen of ze hun huurwoning al dan niet willen kopen. Dat is een optie en dus geen verplichting om te kopen.

Correcte prijs?

Volgens John Romain van Immotheker heeft de formule zeker potentieel, maar hij stelt zich toch enkele vragen bij het financiële luik. Is de woning aan een correcte prijs in de markt gezet? En wat met de aankoopprijs na de eerste vijf jaar? Er is immers een vaste aankoopprijs gedurende vijf jaar, maar de huurder kan tot tien jaar nadenken over de verkoop.

Inzage in de kleine lettertjes van het contract is dus belangrijk!

Bron: De Standaard