Huisdieren en scheiding

Jij de televisie, ik de hond

Naast de kinderen, vechten ex-partners ook steeds vaker over de huisdieren. Volgens recente cijfers gaat het over ongeveer één op vijf scheidende koppels.

Lid van het gezin…

Huisdieren maken vaak echt deel uit van het gezin. Dat maakt een echtscheiding heel zwaar voor de baasjes, de kinderen en uiteraard het dier zelf. Anderzijds maakt het van de dieren ook een geschikt item om over te vechten. Naast de kinderen, kunnen ook de huisdieren onderwerp zijn van bittere ruzies. Met het nodige mensen -en dierenleed als gevolg.

Of… onderdeel van het meubilair

Juridisch gezien zijn huisdieren helaas ‘slechts’ bezittingen. De wet bepaalt dat partners bij scheiding hun bezittingen onderling moeten verdelen. Dat betekent dat de kat of de hond, of …. net als het salon of de televisie onderling verdeeld moeten worden. Komen de ex-partners er zelf niet uit, dan beslist de rechtbank. Concreet houdt dit in dat één van de partners het huisdier krijgt toegewezen en dat de andere partner het dier daarna misschien slechts vluchtig zal zien, want voor huisdieren geldt geen bezoekrecht en geen wettelijke omgangsregeling.

Mensen-en dierenleed

huisdieren - scheidingVanzelfsprekend kan zo een (opgelegde) regeling tot schrijnende toestanden lijden. Zeker bij ex-partners die beiden een emotionele band met het dier hebben en waarvan slechts één partij door de rechter het huisdier krijgt toegewezen. Ook zijn er partners die het huisdier wegschenken zonder medeweten van hun ex, gewoon om dwars te zijn. Of dieren worden noodgedwongen achtergelaten in een asiel omdat geen van beide partijen het dier nog wil of er simpelweg geen tijd voor heeft.

Goede afspraken

Bij een echtscheiding is het terecht zo dat de eerste aandacht uitgaat naar een regeling voor de kinderen. Maar daarnaast mag men ook de huisdieren niet vergeten. Het is ook belangrijk om daar vooraf over na te denken, zeker omdat de kinderen vaak erg gehecht zijn aan de dieren. Het kan dus perfect om voor huisdieren ook een omgangsregeling af te spreken. Dit werkt het best als de huisdieren de verblijfsregeling van de kinderen volgen. Net als voor de kinderen is het voor de huisdieren belangrijk dat ze in deze stressvolle situatie veel aandacht en liefde krijgen.

Wilt u hierover meer uitleg, maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.