Hoorrecht voor kinderen bij echtscheiding

Hoorrecht. Eindelijk een uitnodiging op kindermaat

Wanneer ouders scheiden, dan is de familierechter verplicht om kinderen van 12 jaar of ouder uit te nodigen voor een gesprek (hoorrecht). Tot nu toe kregen kinderen een weinig toegankelijke, moeilijk verstaanbare ‘oproeping’ daarvoor. Gelukkig kwam daarin vanaf 1 juni 2017 verandering.

Hoorrecht

Wanneer ouders scheiden, dan is de familierechter verplicht om kinderen van 12 jaar of ouder uit te nodigen voor een gesprek. De rechter moet dus luisteren naar de kinderen voordat hij of zij een beslissing neemt. Kinderen mogen zo een gesprek weigeren maar het is wel hun enige kans om hun mening rechtstreeks aan de rechter te geven en dus gehoord te worden (hoorrecht).

Uitnodiging op kindermaat

Kinderen die in een rechtszaak gehoord moeten worden, krijgen een oproepingsbrief om hen te informeren. Omdat die oproepingsbrief niet aangepast was aan de doelgroep komt minister van Justitie Koen Geens nu met een uitnodigingsbrief op maat van minderjarigen.

Deze brief werd opgesteld in samenwerking met de kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en de werkgroep familierechtbank. De bevoegde griffie spreekt de minderjarigen op een eenvoudige en verstaanbare manier aan. Dat is echt wel nodig, volgens minister Geens:“Het is niet makkelijk om als minderjarige te getuigen in een rechtszaak. Om hen voldoende informatie te geven en te begeleiden voor en na het gesprek hebben we geprobeerd een brief op te stellen die voor iedereen verstaanbaar is. Justitie moet dicht bij de mensen staan. Informatie op maat van de betrokkene helpt daarbij.” 

hoorrechtIn de brief legt de rechter uit wat hij/zij van de minderjarige verwacht en wat de bedoeling van het gesprek is. De rechter maakt duidelijk dat er rekening wordt gehouden met de mening en het verhaal van de minderjarige. Daarnaast staat ook duidelijk vermeld dat het gesprek niet verplicht is en dat de jongere het verslag van het gesprek mag nalezen en eventueel nog mag wijzigen.

De brief werd afgetoetst en goedgekeurd door jongeren. Deze uitnodiging op kindermaat is zeker een goede zaak als je weet dat er in 2016 zo een 3.953 minderjarigen in Vlaanderen werden opgeroepen.

Het Koninklijk besluit trad op 1 juni in werking.

Bron: Persbericht Minister van Justitie Koen Geens 31/05/2017 ( https://www.koengeens.be)

www.tzitemzo.be/jongeren/hoorrecht

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be