Een echtscheiding…hoe begint u eraan?

Een echtscheiding…hoe begint u eraan?

Scheiden of uit elkaar gaan…het is een van de meest ingrijpende momenten uit iemands leven. Wat moet er allemaal geregeld worden? Welk stappenplan moet er gevolgd worden? Wat met de kinderen? En het huis? De hypothecaire lening? En…

Als u gaat scheiden, komt er enorm veel op u af. Hoe moet dat allemaal geregeld worden? Er zijn zakelijke en emotionele beslissingen die elkaar beïnvloeden en het moeilijk maker om tot goede afspraken/regelingen te komen. Hoe begint u eraan? Hoe houdt u het overzicht?

Eerste stap: de scheidingsmelding

Na lang wikken en wegen, besluit u om te scheiden. U heeft de voor- en nadelen al kunnen overdenken, u heeft ook al nagedacht over de gevolgen. U weet het intussen zeker, u wil scheiden. Alleen moet u dat nog aan uw partner vertellen, maar hij/zij verwacht dit misschien (nog) niet en staat dus nog niet zo ver in dit scheidingstraject.

De manier waarop u uw partner informeert dat u wilt scheiden heeft veel invloed op (het verloop van) uw scheiding. U kunt veel problemen tijdens het scheidingstraject voorkomen als de scheidingsmelding op een goede manier wordt aangepakt. Meld het dus niet in volle emotie tijdens een ruzie, maar besteed aandacht aan het gesprek met uw partner. Meer hierover in het artikel: Scheidingsmelding.

Tweede stap: hoe gaan we scheiden

Hoe wilt u scheiden? Dat is een besluit dat u best samen met uw partner neemt. Wilt u scheiden met een advocaat, met een (jurist-)bemiddelaar of wilt u het helemaal zelf uitzoeken? Omdat een echtscheiding zeer emotioneel en ingrijpend is – zeker als er ook kinderen zijn – kan het lastig zijn om praktische en juridische zaken goed te regelen. Dat wordt nog moeilijker als de communicatie tussen partners/ouders moeizaam verloopt.

Daarom is het in de meeste gevallen verstandig om een jurist-bemiddelaar in te schakelen om u in het scheidingsproces te begeleiden.  De beste afspraken worden immers gemaakt in onderling overleg, zonder tussenkomst van advocaten of rechters. Wensen van beide partijen worden gehoord. Op die manier neemt de kans op een vechtscheiding aanzienlijk af. Het scheidingsproces zonder advocaten verloopt overigens sneller en goedkoper. In Scheiding, het kan snel en goedkoop lichtte ik dat toe.

Derde stap: vertellen aan de kinderen, familie en vrienden dat u wilt scheiden

Meer hierover en over de volgende stappen, leest u in een volgend artikel.

hoe scheiden

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.