Feestdagen voor kinderen van gescheiden ouders

Feestdagen voor kinderen van gescheiden ouders

Het einde van het jaar komt in zicht. Dat is vaak een moeilijke periode voor gescheiden partners en hun kinderen, zeker als de scheiding recent is. In onderstaand artikel vertelt Marieke Lips (KIDSINBETWEEN) haar eigen ervaringen en schenkt zo een paar lichtpuntjes aan kinderen in een scheidingssituatie.

Het einde van het jaar komt in zicht.

De kerstdagen en oud en nieuw staan weer voor de deur. Veelal geen gemakkelijke periode voor ex-partners en voor de kinderen van gescheiden ouders. Zeker niet wanneer de scheiding pasgeleden heeft plaatsgevonden. Het besef doet dan extra hard zijn intrede dat het vroegere samenzijn als gezin een andere vorm heeft aangenomen.

Eenzaamheid

Uit eigen ervaring herinner ik het me nog goed; onze eerste kerst alleen als gescheiden gezin. Mijn broer die op dat moment ook nog eens in het buitenland zat. Waar voorheen alle dagen gevuld waren met familieaangelegenheden, begonnen mijn moeder en ik aan een kerstdiner voor ons samen. De eenzaamheid overviel mij enigszins, juist doordat ik mij maar al te goed besefte wat er gaande was en dat onze thuissituatie vanaf dat moment voor altijd anders zou zijn. In mijn hoofd creëerde ik daarnaast het idee dat anderen het vast leuker hadden, wat het kerstgevoel niet bevorderde.

gescheiden

Tips om de dagen feestelijk te maken

Dat gevoel van eenzaamheid kan er toe bijgedragen dat een kind een hekel krijgt aan de feestdagen en deze liever vermijdt. Zonde en onnodig!

Met de nodige creativiteit zijn er talloze manieren te vinden om de feestdagen draaglijk en simpelweg gewoon leuk te maken, ook wanneer de thuissituatie is veranderd door een scheidingssituatie.

Ik weet zelf nog goed dat wij uiteindelijk die dingen zijn gaan doen waar wij samen blij van werden; uiteten, naar een leuke voorstelling en noem maar op. Wij hebben heel hard de slappe lach gehad samen. Ook dat herinner ik mij nog. De kleine dingen deden er eens te meer toe. Daarom denk ik nu nog met een glimlach terug aan die ene beruchte kerst, die kerst die alles deed veranderen.

Samen alleen zijn

Door de druk van de ketel te halen dat tijdens de feestdagen bij uitstek alles perfect moet zijn, kan een nieuwe invulling worden gegeven aan het samen alleen zijn. Creëer bijvoorbeeld iets nieuws samen met de kinderen, iets dat echt jullie ding wordt en ieder jaar terug zal komen. Nieuwe tradities doen zo hun intrede. Vraag ruim van tevoren vrienden en hun kinderen over de vloer. Ga vooral die dagen lekker op pad met elkaar, naar het buitenland of binnen ons eigen land voor een dagje weg. Wanneer de kinderen bij de andere ouder zijn, zorg er dan voor dat je als ouder zelf onder de pannen bent of iets gaat doen waar jij je prettig bij voelt. En houd vooral de kleine dingen die er toe doen in stand!

Mijn eigen ervaring als kind van gescheiden ouders heeft mij vooral laten inzien dat de feestdagen geen ballast op je schouders hoeven te worden. Juist niet wanneer er op een creatieve manier invulling wordt gegeven aan het samen alleen zijn.

 

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be