Birdnesting, co-ouderschap nieuwe stijl

Birdnesting, co-ouderschap nieuwe stijl, nu ook in DE WONDERJAREN

In het entertainmentprogramma DE WONDERJAREN gaan Siska Schoeters en Dieter Coppens op ontdekking in de wondere wereld van het opvoeden. In de uitzending van 21 april  (VRT – 20.40u) besteden ze aandacht aan BIRDNESTING, een mogelijke co-ouderschap verblijfsregeling na scheiding van de ouders. Uit de getuigenis in het programma blijkt dat dit inderdaad een mooie vorm van verblijfsregeling is, maar helaas niet voor elk gezin mogelijk én betaalbaar.

De afgelopen jaren publiceerde ik geregeld artikels over birdnesting, een aparte vorm van co-ouderschap. Niet de kinderen verhuizen wekelijks van papa naar mama en weer terug, maar het zijn de ouders die pendelen tussen twee huizen. Bij birdnesting blijven de kinderen dus in de gezinswoning wonen en wisselen de ouders elkaar daar af. Dat geeft kinderen een veilig gevoel, ze hoeven niet telkens te pendelen van het ene huis naar het andere.

Als bemiddelaar stel ik vast dat er slechts een kleine minderheid begint aan deze vorm van co-ouderschap. Een nog kleinere minderheid houdt het overigens vol. Er komt immers wel het een en ander bij kijken. Er is natuurlijk het financiële plaatje dat haalbaar moet zijn.  Maar is er ook nog een goede organisatie en communicatie nodig om dit verhaal tot een succesverhaal te maken.

Wilt u meer lezen over birdnesting? Dan verwijs ik u graag door naar mijn eerdere artikels:

Co-ouderschap nieuwe stijl: birdnesting.

Birdnesting bij scheiding

Birdnesting: drie voor-en drie nadelen

co-ouderschap - birdnesting

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.