Birdnesting: drie voor- en drie nadelen

Bird-nesting…de voor-en nadelen

In december 2015 schreef ik een artikel over een aparte vorm van co-ouderschap, namelijk birdnesting (Een alternatieve vorm van co-ouderschap). Dat artikel werd toen overgenomen in Mies Magazine (Mens in een scheiding) en kreeg een vervolg want blogster Martine besloot bird-nesting uit te proberen. Nu, na een halfjaar, maakt ze de balans op. Hieronder leest u er meer over.

De voor-en nadelen van birdnesting

1. Huismus.

Mijn jongen heeft soms van die dagen dat hij het liefste binnenzit en niets anders doet dan met een stripboek verdwijnen van deze wereld. Helaas is hij nog te jong om alleen te blijven. Als ik op zaterdag boodschappen ga doen, moet hij mee. Niet alleen hij baalt daarvan, maar ik ook, want ik loop dan met drie sjaggarijnige kinderen door de winkel of over de markt en er is geen andere optie, want er is geen andere ouder thuis waar je het huismusje even kunt stallen.

2. Nestbouw.

Als je aan birdnesting doet moet je relatief vaak je over kleine ergenissen heenzetten. Als ik het huis helemaal netjes opruim en schoonmaak en ik kom na een weekend terug in een vies nest dan ontgaat mij de vreugde van het birdnesten eventjes. Tot ik me er weer overheen kan zetten en weer verder kan gaan.

3. Het heen-en-weer-gevlieg.

Hierover heb ik wel eens vaker geschreven. Het is soms vermoeiend voor je eigen leven om minder vastigheid te hebben en heen en weer te gaan tussen huis en appartement, maar het is het tot nu toe waar geweest om de kinderen de rust en stabiliteit te kunnen geven. Het tweede huis heeft voor mij ook een belangrijke betekenis in de zin van opladen en mijn eigen dingen kunnen doen. Daardoor ben ik betrokkenner bij het leven van de kinderen als ik bij hen ben en heb ik minder moeite om mij op hun leven te focussen.

birdnesting - scheiding

4. Zieke vogeltjes.

Er hoeft niet met zieke kinderen heen en weer gesleept te worden omdat er een wisseldag is. Het zieke vogeltje mag lekker op dezelfde bank blijven uitzieken. Het enige dat veranderd is de vader of moeder die helpt. Wat een voordeel!

5. Onder vaders vleugels.

De kinderen benoemen het grootste voordeel aan het birdnesten: ze zien hun vader vaker overdag dan voorheen. Doordat hij nu twee dagen en nachten met ze doorbrengt hebben ze effectief gezien meer tijd met hem. Dit waarderen ze enorm. Ze kijken ook altijd erg uit naar de tijd die ze met hun vader kunnen doorbrengen. Hijzelf trouwens ook en we zijn allemaal blij dat hij ze vaker kan zien dan een weekend in de twee weken.

6. Een rustige vlucht.

Waar we het voor begonnen zijn (rust en regelmaat voor de kinderen) is waar we nu de vruchten van zien. De kinderen hebben het er soms moeilijk mee, maar zien ook de positieve kant. Dit geeft ons de mogelijkheid om als gezin samen dingen te blijven ondernemen, zoals het vieren van verjaardagen en kerst. Zo’n rustige vlucht is fijn na de turbelentie waar we allemaal misselijk van werden.

7. A birds eye view.

Als je van een afstandje naar het leven kan kijken is dat soms heel fijn. De tijd die ik niet bij de kinderen doorbracht en niet in mijn eigen huis was, maar fysiek ergens anders, heeft mij heel veel rust gegeven en tijd om dingen te verwerken.

 

De conclusie na een half jaar birdnesting is dat het niet altijd ideaal is, dat het soms lastig is dat alle kinderen bij alle activiteiten mee moeten, maar dat er wel tegenover staat dat het de rust heeft gebracht waar we zo naar op zoek waren voor onze kinderen. Voor onszelf brengt het soms meer onrust en tegelijk de afstand die we nu nodig hebben. En zo vliegen we voorlopig tussen twee nestjes heen en weer.

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be