Rechtbank begint met opvolgkamer voor ouders die in ruzie uiteengaan

Antwerpse familierechtbank start met opvolgkamer voor ouders die uiteengaan

In het opiniestuk  ‘Ook als ouders vechten over echtscheiding, heeft elk kind het recht te zijn wie het is’ (21/12/21) houdt familierechter Annelies Laureyssens een stevig pleidooi voor het organiseren van opvolgkamers voor ouders die in ruzie uiteen gaan. Ze vindt dat er nog te veel echtscheidingszaken voor de pleitkamer moeten beslecht worden. Dat richt vaak meer schade aan dan dat het oplossingen aanreikt, zeker indien er kinderen betrokken zijn. Vanaf nu (januari 2022) start de Familierechtbank in Antwerpen met zo een opvolgkamer.

Dialoog aangaan

De bedoeling van de opvolgkamers is dat scheidende ouderparen gestimuleerd worden om de dialoog opnieuw aan te gaan in plaats van alles juridisch te bevechten voor een pleitkamer. Ouders die uiteengaan kunnen dus onder begeleiding van de rechter uitzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Loyaliteitsconflict

Kinderen zijn heel erg loyaal naar beide ouders. Het loyaliteitsconflict als ouders uit elkaar gaan, weegt dan ook uitermate zwaar. Laureyssens hoopt dat er dankzij het nieuwe systeem minder kinderen het slachtoffer zullen worden van strijdende ouders. ‘Kinderen gedragen zich meestal als kameleons, maar houden er wel grote littekens aan over, ook als volwassene’, zegt de familierechter.

Gratis intakegesprek

De advocaten, de bemiddelaars en het Openbaar Ministerie, alle betrokken partijen zetten hun schouders onder het project. Advocaten engageren zich om voor de eerste zitting al een keer met beide partijen samen te komen en bemiddelaars zijn bereid om een gratis intakegesprek te doen. Voorlopig komt de familieopvolgkamer er alleen in Antwerpen. De rechtbanken van Mechelen en Turnhout volgen mogelijk later.

Bron:

Maaike Floor in DS 15/12/21

uiteengaan bemiddeling

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.