Scheiden en vakantie

Vakantietips voor ouders die hun kinderen ook na de scheiding een prettige vakantie gunnen

Kinderen die niet op vakantie kunnen door het gediscussieer van hun gescheiden ouders. Ruziënde ouders die op alle mogelijke manieren proberen elkaar te dwarsbomen in hun vakantieplannen. Dit zijn jaarlijks terugkerende verhalen over ex-partners die op die manier elkaar willen treffen. Helaas is dit vooral hartverscheurend voor de kinderen. Voor hen wordt die zomervakantie, waar ieder kind naar uitkijkt, een lange, ellendige periode…

Hieronder enkele tips voor ouders die hun kinderen een prettige vakantie willen bezorgen:

Maak tijdig duidelijke en concrete afspraken

Vakantie scheidingBij het opstellen van de ouderschapsovereenkomst (EOT-regeling) laat ik als bemiddelaar ouders al nadenken over de vakanties en leggen we de afspraken hierover vast. Dit voorkomt jaarlijks terugkerende stress en biedt alle partijen rust en zekerheid. Toch blijft het daarnaast nodig om elkaar informatie door te geven over reisbestemmingen, geplande zomerkampen etc.

Voor kinderen is het prettig én vooral geruststellend als ze vooraf een (visueel) overzicht hebben van hoe hun vakantiemaanden zijn ingepland. Logeerpartijen bij oma en opa, speelafspraken met vriendjes, activiteiten met klasgenoten of jeugdbeweging …  kunnen hierin een plaats krijgen.

Wees flexibel, denk aan de kinderen

Ga steeds uit van de kinderen. Wat vinden zij fijn om te doen? Meestal is het niet zo dat kinderen de hele vakantie ver van huis willen zijn. Vaak willen ze net tussendoor ook gewoon een weekje thuis zijn. Heel wat kinderen vinden het niet prettig om de hele zomervakantie weg te zijn. Zeker jongere kinderen kunnen de andere ouder en hun vertrouwde omgeving snel missen. Met oudere kinderen kan men overleggen wat zij zouden willen.

Wees flexibel. Uiteraard moeten ex-partners zich houden aan de afspraken die zijn vastgelegd in de ouderschapsovereenkomst. Maar enige flexibiliteit is hier soms wel aangewezen. In overleg kunnen ex-partners, in het belang van hun kinderen, soepel omspringen met begin-en einddata van de vakantieregeling. Op die manier hoeven kinderen bijvoorbeeld niet in een weekend twee keer de Route du Soleil af te rijden, gewoon omdat mama en papa niet (willen) communiceren of gewoon op hun strepen staan.

Zorg dat de papieren in orde zijn

Elk Belgisch kind vanaf 12 jaar bezit een eigen identiteitskaart en kan dus zonder problemen meereizen met een ouder. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben een Kids-ID (een beveiligd elektronisch reisdocument) nodig. Een kind met een Kids-ID kan naar alle lidstaten van de Europese Unie reizen, voor zover het vergezeld is van een ouder of voogd die zelf in het bezit is van een geldig identiteitsdocument.

In tegenstelling tot Nederland heeft een gescheiden ouder in België geen toestemming nodig van de andere ouder voor een kort verblijf in het buitenland samen met het minderjarige kind, tenzij dit uiteraard anders bepaald is in de ouderschapsregeling. Toch is het steeds aangewezen om te informeren bij de ambassade of het consulaat van het land waar je heen wilt. Soms vraagt men aanvullende documenten in het geval van een alleenreizende ouder met kinderen, dit om kinderontvoering tegen te gaan.

Wel belangrijk om te weten is dat men de andere ouder alleszins moet inlichten over de reisbestemming indien beide ouders het ouderlijk gezag hebben.

Maak contact mogelijk

Het is dus noodzakelijk om de andere ouder te informeren over de reisbestemming van de kinderen. Wat meer is, zorg ervoor in het belang van de kinderen dat alle relevante informatie, zoals vluchtgegevens, exacte reisdata, contactgegevens etc. aan elkaar worden doorgegeven.

Bespreek met je ex-partner, en afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, hoe er contact wordt gehouden met de andere ouder. Stel hierbij de behoeften van de kinderen voorop.

Geniet van de vakantie

Hopelijk kunnen bovenstaande tips daartoe bijdragen!

Wilt u hierover meer uitleg, maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be