Je partner gaat vreemd…

Ontrouw, overspel, vreemdgaan.

Je partner is verliefd geworden op een ander en gaat al maandenlang vreemd . Of je partner maakte ‘gewoon’ even een slippertje, het ‘stelde al bij al niet veel voor’. Een serieuze affaire of een slippertje … veranderen wel alles. Ontdekken dat je werd belogen en bedrogen, maakt je van slag. Je verliest alle houvast. Een relatie is immers vooral gebaseerd op vertrouwen in elkaar. Daarnaast voel je je machteloos, vernederd en vooral heel boos…

Het einde van je relatie

OverspelHet is begrijpelijk dat je twijfelt of je relatie nog zinvol of mogelijk kan zijn. Je bent immers tot in het diepste van je ziel geraakt. Alle vertrouwen is weg. Je wil ook ‘weten’: waarom gebeurde het, was het enkel een slippertje of een maandenlange geheime affaire, hoe lang ben je bedrogen, heeft je partner berouw… al die vragen en vooral de antwoorden erop, bepalen of de relatie nog een kans maakt. In mijn bemiddelingspraktijk probeer ik beide partners tot een open en eerlijk gesprek te laten komen. Dat is niet eenvoudig. Vreemdgaan heeft een reden.

Als die reden niet kan achterhaald worden, raakt het probleem van de ontrouw ook niet opgelost. Maar meer nog, zelfs als de reden wel duidelijk is en erkend wordt, is er ook nog de kwestie van vergeven en vergeten. Dat is voor veel partners een brug te ver….

Of toch niet

Overspel hoeft niet per se tot een breuk of een scheiding te leiden. Na de eerste schok kan het een moment van bezinning zijn om na te gaan of en in hoeverre jullie als partners nog met elkaar door willen gaan. Als alles is uitgesproken en jullie beslissen om de relatie nog een kans te geven, dan moet het vreemdgaan ook afgesloten worden. Helaas knijpt daar vaak het schoentje. Als bemiddelaar wijs ik erop dat het herstellen van het vertrouwen een lang en moeizaam proces is, dat van beide partners enorm veel geduld en inzet vraagt. Woede, frustratie, wantrouwen en verwijten… ze komen zo gemakkelijk terug aan de oppervlakte. Samen met beide partners probeer ik dat uitermate moeizaam proces naar een nieuwe start in een relatie, vorm te geven. Soms kan er nieuw vertrouwen groeien. Als partners oprecht bereid zijn om aan hun problemen te werken én als er sprake is van oprechte spijt.

Levenskunst

Bedrogen worden door je partner veroorzaakt hoe dan ook een litteken. Het is iets dat je blijft meedragen, maar wat je ook sterker maakt. Of zoals psychiater Dirk De Wachter zegt: ‘Littekens in stijl dragen, dat is levenskunst.’ (De Standaard dd. 9-10 jan. 2016)