“Liever een traag plan dan een vaag plan”

“Liever een traag plan dan een vaag plan”

 

Zo reageert familiaal bemiddelaar Anja Pairoux vandaag in De Standaard op de stelling van minister van justitie Koen Geens, dat het opstellen van een ouderschapsplan de echtscheidingsprocedure zou vertragen. ( zie ook mijn vorige nieuwsbericht dd. 30/09/2015)

Concreet komt het erop neer dat ouders beter ten tijde van de echtscheiding voldoende tijd nemen om zo veel facetten als mogelijk op te nemen in een ouderschap plan. Een ouderschapsplan is immers dynamisch en houdt rekening met de evoluties van zowel de kinderen als de ouders. Zo worden er onder meer afspraken gemaakt over schoolkeuzes, gezamenlijke aankopen voor schoolmateriaal, sporten en hobby’s,…

ouderschapsplan kinderen

Het is duidelijk dat het leggen van een dergelijk fundament essentieel is om op termijn conflicten te vermijden. Kinderen zijn immers niet statisch en hun behoeften veranderen / groeien naargelang hun leeftijd.

Op voorhand voldoende aandacht geven aan een regeling zorgt voor een duurzamer resultaat. Dat is alleen maar positief, zowel voor de kinderen die niet geconfronteerd worden met ruziënde ouders, als voor de ouders zelf, aangezien ze conflicten vermijden en ze zich een eventuele procedureslag voor de rechtbank besparen.

Bron: De Standaard dd. 02/10/2015: Liever een traag plan dan een vaag plan.