De kinderen vinden de verblijfsregeling maar niks

Problemen na scheiding: onze kinderen vinden de verblijfsregeling maar niks

Over onderwerpen die zelfs  na een (geregelde) scheiding kunnen uitgroeien tot conflicten hadden we in het vorig artikel: Problemen na de scheiding. Een van die onderwerpen is zeker de verblijfsregeling. Hoe goed u die overeenkomst ook hebt uitgewerkt, toch kan het zijn dat de kinderen er zich na verloop van tijd maar moeilijk in kunnen vinden. Wat dan? Als bemiddelaar krijg ik die vraag vaak te horen.

Een andere regeling uitwerken in onderling overleg

Wanneer beide ouders het probleem onderkennen, kunnen ze samen tot een nieuwe regeling komen. Vaak is hierbij de hulp van een expert/familiaal bemiddelaar een goede zaak.

Vaak gaat de wijziging van een verblijfsregeling ook gepaard met een aanpassing van de kostenregeling. De bemiddelaar zal samen met u bekijken wat er in het belang van het kind kan aangepast worden en hoe dit op een correcte manier wordt vertaald. Wettelijk gezien heeft u geen verplichting om uw afspraken op papier te zetten. Ik raad dit echter wel aan. Ook adviseer ik om ook deze afspraken te laten bekrachtigen door de Familierechtbank, zodat ze afdwingbaar zijn.

Ouders niet op één lijn

Vaak is er maar één ouder die de ouderschapsregeling wil aanpassen. Ook hier kan de familiaal bemiddelaar trachten om beide partners op één lijn te krijgen. Lukt het niet om in overleg tot nieuwe afspraken te komen, dan kan de ouder die de aanpassing wenst, eenzijdig de vraag tot wijziging aan de Familierechtbank voorleggen. De rechter evalueert het verzoek en kan eventueel het kind horen vanaf de leeftijd van 12 jaar. Meer over dit  hoorrecht, leest u in Kinderen in de rechtbank.

kinderen verblijfsregeling

Een regeling op maat en flexibel naar de toekomst

Een scheiding heeft een grote impact zowel op de ouders als op de kinderen. Een goede ouderschapsovereenkomst is dan ook belangrijk. Een verblijfsregeling op maat van de kinderen maken is cruciaal. Nog beter is het om als ouders te blijven overleggen, geregeld te evalueren en hierbij rekening te houden met de leeftijd en de verzuchtingen/behoeften van de kinderen. Uiteraard vraagt dit heel wat flexibiliteit van ex-partners. Samen aan tafel gaan zitten om af te wijken van een bestaande regeling, geven en nemen zonder rancune…het is niet makkelijk. Maar zowel voor de ouders als voor de kinderen is het eenvoudiger, sneller en goedkoper om zelf tot een compromis te komen. Bovendien zorgt u er op die manier voor dat de band van het kind met beide ouders goed blijft en dat het zo op een rustige manier kan opgroeien.

Lees ook:

Bestaande regeling wijzigen na echtscheiding

Verblijfsco-ouderschap in de familierechtbank: bedenkingen en voorstellen