Voorkom dat scheiden een dure affaire wordt

Zo voorkom je dat scheiden een peperdure affaire wordt: ”Jarenlange procedures kunnen mensen een auto of een huis kosten”.

Scheiden doet lijden en ook jouw portemonnee deelt in de smart. Wat valt altijd onder bijkomende kosten en wat onder de gewone alimentatie? Hoe zorg je ervoor dat de echtscheiding zelf niet enorm duur wordt, zonder dat je door een gebrekkige afhandeling nog jarenlang financieel de dupe bent? Ervaringsdeskundigen vertellen hoe het hen verging, experten leggen uit waar je bij een scheiding op moet letten, zodat je de financiële schade maximaal kan beperken.

Dit alles lees je in onderstaand artikel van Ariane De Borger in HLN van 3/11/23.

Eén op de twee huwelijken eindigt in een echtscheiding, daar hou je eigenlijk al best rekening mee als je trouwt, waarschuwt advocate Claudia Van de Velde. “Maak afspraken voor je trouwt én durf over geld te spreken”, is haar goede raad voor wie de stap waagt. De doorgewinterde specialiste familierecht maakt komaf met een aantal hardnekkige – en soms onverwacht dure – misverstanden over huwelijken en echtscheidingen.

Zoals de algemene overtuiging dat je maar beter zorgt dat je in de gezinswoning blijft wonen en je ex-partner een ander onderkomen moet zoeken. “Zo komt men soms tot onaangename verrassingen, waarbij iemand fel heeft gevochten om in de woning te kunnen blijven, maar bij de vereffening-verdeling de rekening gepresenteerd krijgt. Dan worden immers de hypothecaire aflossingen, de belastingen op het pand (onroerende voorheffing) en de brandverzekering verdeeld en verrekend op je aandeel. Als je bijvoorbeeld drie jaar in die woning hebt gewoond, moet je voor heel die periode een ‘bezettingsvergoeding’ betalen.”

Van de Velde haalt aan dat het vaak voorkomt dat ex-partners zich lange tijd benadeeld blijven voelen. Ze denken niet gekregen te hebben waar ze wel recht op menen te hebben. Of ze zijn van mening dat de ex-partner wél kreeg waar hij of zij naar hun aanvoelen geen recht op had. Denk daarbij aan financiële steun van ouders of een erfenis.

Hoeveel kost een echtscheidingsprocedure?

Dat een echtscheiding nooit helemaal rimpelloos verloopt, is logisch. Het blijft altijd een stopzetting van een gezamenlijk project waar je ooit met volle overtuiging aan begonnen bent. En ja, scheiden kost geld. Met de hulp van ervaren advocaat Sven Eggermont en notaris Stéphane Van Roosbroeck maakten we de rekening van een echtscheiding op. Als het enigszins mogelijk is, raadt Eggermont bemiddeling aan. Dat blijkt een pak goedkoper dan een beroep doen op een notaris of advocaten. Want: bemiddeling in familiezaken is vrijgesteld van btw, het ereloon van een advocaat niet. Hoe meer conflicten, hoe hoger het prijskaartje uiteindelijk uitvalt, waarschuwen beide experts. “Jarenlang aanslepende procedures kunnen mensen een auto of een huis kosten.”

“Dezelfde medicatie valt niet onder buitengewone kosten als de huisarts ze voorschrijft”

Duidelijke overeenkomsten verminderen de kans op aanslepende conflicten en dure procedures. Het loont bijvoorbeeld erg de moeite om na te gaan welke uitgaven voor de kinderen als buitengewone kosten mogen aangerekend worden, en welke niet.

“Tenzij andere afspraken worden gemaakt, gelden daarvoor de lijst en modaliteiten uit het Burgerlijk Wetboek en het KB van 22 april 2019. Enkel de uitgaven die op die lijst staan, moeten worden afgerekend als buitengewone kost”, stipt meester Eggermont aan in zijn commentaar bij het relaas van Bernard, die jarenlang een niet alleen financieel uitputtende slag met zijn ex-vrouw leverde. Medicatie die door een arts-specialist wordt voorgeschreven, wordt als bijkomende kost gerekend. Als diezelfde (vervolg)medicatie door de huisarts voorgeschreven wordt, valt die daar niet onder, tenzij dat uitdrukkelijk in de overeenkomst bepaald wordt. Net omdat alle bijkomende kosten voortdurend door zijn ex-partner werden betwist, kreeg Bernard uiteindelijk met 18.000 euro aan advocaatskosten af te rekenen.

Net omdat het zo’n twistappel is, heeft ook onze geldexpert Michel Maus zich al over dat onderscheid tussen gewone en buitengewone kosten gebogen. Hij zet alles nog even duidelijk op een rijtje én breit er ook nog een fiscaal staartje aan. Goed om te weten én er rekening mee te houden voor je akkoord gaat met een regeling.

Afspraken, overeenkomsten en zelfs vonnissen zijn één ding, ze nakomen een ander. Want wat als je ex daarbij in gebreke blijft en de alimentatie voor de kinderen niet betaalt? Advocaat Sven Eggermont somt op wat je daaraan kan doen. En dat is heel wat, zo blijkt. “Er kan op het volledige inkomen beslag worden gelegd, maar ook op de volledige werkloosheids- of ziekte-uitkering”, klinkt het. En: “Er kan zelfs een rijverbod worden uitgesproken om mensen toch maar te overhalen tot betaling.”

Maar wat als je door gewijzigde omstandigheden de afspraken die destijds bij een echtscheiding werden gemaakt gewoon niet meer aankan? Dit overkwam Franky Van Bouchaute, die door ziekte en oplichting nu met maar 300 euro per maand moet rondkomen. Kan je in zo’n geval de overeenkomst met je ex herzien? Volgens advocaat Sven Eggermont is dat maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Vandaar dat hij aanraadt om zeer weloverwogen en behoedzaam te werk te gaan bij het opstellen van een echtscheidingsovereenkomst.

“8.500 euro aan notaris- en bankkosten ondanks goede regeling”

Dat is exact wat Nico en zijn tweede vrouw deden. Het resultaat was een regeling die voor alle partijen – ook de kinderen – emotioneel en financieel draaglijk was. Slechts één boosdoener duikt in hun verhaal op. “Het enige jammere is dat ik bij deze scheiding 8.500 euro aan notaris- en bankkosten heb moeten betalen. Puur om het huis en krediet op mijn naam te zetten. Meer niet. Het is zuur dat de staat daarmee gaat lopen.”

Dat een echtscheiding je nog héél lang kan achtervolgen, blijkt ook uit het verhaal van Chris. Ooit meewerkend echtgenoot van zijn toenmalige vrouw, maar nu de apotheker met pensioen is, krijgt hij daar geen cent voor. Pensioenexperte Ria Janvier (UAntwerpen) kan alleen maar knikken en de situatie uitleggen, maar heeft toch nog een belangrijke tip voor hem. “Ik zou hem wel aanraden om toch zijn pensioen aan te vragen op de wettelijke pensioenleeftijd. Hij mag dan gerust blijven voortwerken, want na de wettelijke pensioenleeftijd kan het pensioen onbeperkt worden gecombineerd met om het even welke beroepsinkomsten.”

Bron: HLN 03/11/23 

echtscheiding duur