Ex-partners die vechten om… de kat

Ex-partners vechten om… de kat

Ex-partners die ruziemaken over de regeling van de kinderen, de meubels of het huis, we horen het helaas te vaak. Maar ruziën in de rechtbank over de kat… dat klinkt op zijn minst bizar.

Een kat is een ‘object’

In Gent heeft een rechter aan een man een dwangsom opgelegd van 50 € per dag dat hij hun kat niet bij zijn ex-partner laat wonen. Dit bericht stond deze week (8/10/18) in Het Laatste Nieuws. Op het eerste zicht een vreemde uitspraak. Maar volgens het Belgisch recht is een huisdier een ‘object’. Dat betekent dat de rechter in dit geval moet uitmaken wie de rechtmatige eigenaar is van de kat. De ex-partner van deze man liet de kat destijds registreren/chippen bij de dierenarts. Haar naam stond dus als eigenaar vermeld in het ‘kattenpaspoort’.

Lid van het gezin

Volgens recente cijfers ruziën scheidende koppels wel meer over de huisdieren. Huisdieren maken vaak echt deel uit van het gezin. Dat maakt een echtscheiding heel zwaar voor de baasjes, de kinderen en uiteraard het dier zelf. Anderzijds maakt het van de dieren ook een geschikt item om over te vechten. Naast de kinderen kunnen ook de huisdieren onderwerp zijn van bittere ruzies. Met het nodige mensen -en dierenleed als gevolg.

Onderdeel van het meubilair

Juridisch gezien zijn huisdieren dus gewoon ‘bezittingen’. De wet bepaalt dat partners bij scheiding hun bezittingen onderling moeten verdelen. Dat betekent dat de kat of de hond, of …. net als het salon of de televisie onderling verdeeld moeten worden. Komen de ex-partners er zelf niet uit, dan beslist de rechtbank. Concreet houdt dit in dat één van de partners het huisdier krijgt toegewezen en dat de andere partner het dier daarna misschien slechts vluchtig zal zien, want voor huisdieren geldt geen bezoekrecht en geen wettelijke omgangsregeling.ex-partners

Mensen-en dierenleed

Vanzelfsprekend kan zo een (opgelegde) regeling tot schrijnende toestanden lijden. Zeker bij ex-partners die beiden een emotionele band met het dier hebben en waarvan slechts één partij door de rechter het huisdier krijgt toegewezen.

Goede afspraken

Bij een echtscheiding is het terecht zo dat de eerste aandacht uitgaat naar een regeling voor de kinderen. Maar daarnaast mag men ook de huisdieren niet vergeten. Het is ook belangrijk om daar vooraf over na te denken, zeker omdat de kinderen vaak erg gehecht zijn aan de dieren. In een eerder artikel ‘Jij de televisie, ik de hond’ legde ik dit al uit.

Hoger beroep

In het geval van de man en de kat waarmee dit artikel  begon, liep het dus niet zo goed af. De rechter wees de kat toe aan zijn ex-partner. Uiteraard kon de man hoger beroep aantekenen tegen dit vonnis. Maar het proces en de advocaat kostten hem intussen al zo’n 2000 €… Misschien had een gesprek met een bemiddelaar hier veel leed (en geld) kunnen besparen…