Nieuwe aanpak echtscheidingen

Nieuwe aanpak echtscheidingen nu ook in Familierechtbank Gent

Na de Familierechtbank in Antwerpen zet nu ook de Familierechtbank in Gent in op een nieuwe aanpak om vechtscheidingen te vermijden. Sinds januari 2022 werkt de Rechtbank in Antwerpen met een opvolgkamer voor ouders die in ruzie uiteengaan. Samen met (advocaat-)bemiddelaars probeert men er tot een consensus te komen om zo te vermijden dat echtscheidingen in vechtscheidingen veranderen. Meer hierover kon u eerder lezen in Rechtbank begint met opvolgkamer voor ouders die in ruzie uiteengaan en Ook als ouders vechten over echtscheiding, heeft elk kind recht te zijn wie het is.

Na Antwerpen volgt nu ook Gent met een nieuwe aanpak. Meer hierover in onderstaand artikel van Ward Schouppe (VRT NWS 27/06/22):

Rechtbank Gent start met nieuwe aanpak om vechtscheidingen te vermijden

De Gentse familierechtbank start vanaf september met een consensusmodel bij echtscheidingen waarbij rechters, advocaten, bemiddelaars en andere partijen veel meer zullen zoeken naar een oplossing om zaken niet te laten escaleren. “Vechtscheidingen veroorzaken te veel lijden bij ouders en bij kinderen”, zegt rechter Anelore Bruneel. 

We willen vanaf september de familiezaken anders aanpakken”, vertelt familie- en jeugdrechter Anelore Bruneel. “We zien nu te vaak families terug komen en dossiers almaar groter worden. Daar wordt niemand beter van. Zeker nu we merken dat kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding verwikkeld zijn, ook vaker op de jeugdrechtbank terecht komen omdat dit een verontrustende opvoedingssituatie is.” 

De Gentse familierechtbank komt met een aanpak waarbij er actief naar oplossingen wordt gezocht door alle betrokken partijen. Niet alleen de rechters staan achter de aanpak, ook de advocaten doen mee. Er wordt vanmiddag een protocol over ondertekend. “Er is ook overleg met (advocaat-)bemiddelaars en het Centrum voor Algemeen Welzijn.” Het moet procedures korter maken en zorgen dat families niet blijven terugkomen. “

Minder ruimte voor beledigingen

Het consensusmodel zet in op extra zittingen waarbij partijen beter gehoord kunnen worden, met de inzet dat de gesprekken niet uit de hand lopen. “We gaan op zoek naar gemeenschappelijke belangen. We merken dat sommige mensen nog niet met elkaar gepraat hebben voor ze hier belanden. Dat kan beter”, verklaart Bruneel. 

Naast de extra zittingen komt er ook een uniforme procedure. “We werken met modelformulieren waar minder plaats is om te schrijven over de motivatie.  Nu komen daar soms verwijten en beledigingen in en we zien dat het vaak de triggers zijn waardoor de boel ontploft.” Met de procedure wil de familierechtbank dat er bijna uitsluitend objectieve informatie op papier komt. “We moeten zorgen dat partijen blijven praten met elkaar. “

Succesrecept uit Dinant

Gent is de eerste Vlaamse familierechtbank die met het consensusmodel aan de slag gaat. “We zetten ook in op participatie want willen dat de oplossingen ook van de betrokkenen komen. De tijd dat de rechter alles zelf beslist, is voorbij.” De aanpak bewees al goede resultaten in Dinant. “Daar hebben we de mosterd gehaald, ze werken er al 10 jaar op deze manier. We hopen dat ook andere rechtbanken ons voorbeeld volgen”, besluit Bruneel. In Antwerpen loopt er al een project dat ook inzet op bemiddeling. 

rechtbank echtscheidingen