Echtscheiding: nog een maand bedenktijd nadat het huwelijk ontbonden is

Echtscheiding: nog een maand bedenktijd nadat het huwelijk ontbonden is

Indien een koppel na de uitspraak van de echtscheiding op grond van onderlinge toestemming (EOT) toch beslist om samen te blijven, dan wordt dit binnenkort mogelijk. Het wetsvoorstel van Sonja Becq (CD&V) werd begin juli goedgekeurd in de Kamer en moet nu nog bekrachtigd worden door de koning en daarna gepubliceerd worden in het Staatsblad. Tot nu toe was er helaas bij verzoening geen hoger beroep mogelijk tegen een echtscheidingsvonnis.

Vorig jaar bleek uit onderzoek in Groot-Brittannië nochtans dat heel wat gescheiden koppels spijt hebben van de scheiding. Blijkbaar is wat extra bedenktijd dus wel nodig, zeker omdat de echtscheidingsprocedure toch wel kort is.  ‘ We zijn van mening dat beide echtgenoten zich in elk onderdeel van de procedure moeten kunnen verzoenen alvorens de echtscheiding definitief is geworden. Zo wordt heel wat leed voorkomen’, aldus Becq.

Er zijn inderdaad heel wat nefaste gevolgen. Een koppel dat zich verzoent en tot nu toe geen hoger beroep kon aantekenen, moet toch de echtscheiding ‘ondergaan’. Ze moeten dan opnieuw trouwen, eventueel ook een nieuw huwelijkscontract opmaken en de registratierechten betalen.

Concreet betekent dit wetsvoorstel dus dat koppels die zich na het echtscheidingsvonnis bedenken,  nog 1 maand de tijd krijgen om samen een  hoger beroep aan te tekenen en dus zo hun echtscheiding ‘terug te draaien’.

Het is nu alleen nog even wachten op de bekrachtiging en de publicatie in het Staatsblad van dit wetsvoorstel.