Een bijzonder boek over scheiden

Uit elkaar, een bijzonder boek over scheiden

Herfstvakantie…maar dit jaar helaas geen Boekenbeurs. Toch wil ik deze week een bijzonder boek over scheiden in de kijker zetten.

Uit elkaar

De literaire prijs Boekenleeuw voor het beste kinder- en jeugdboek van 2020 gaat naar ‘Uit elkaar’ van Bette Westera en Sylvia Weve. Een troostend, ontroerend maar ook  luchtig en speels verrassend kinderboek over echtscheiding en over de gevolgen daarvan voor kinderen. Echtscheiding is een thema dat helaas in veel kinderlevens aan de orde is. Toch is het niet alleen maar een verdrietig boek. Want hoe erg het ook is als je ouders uit elkaar gaan, en hoe moeilijk het ook kan zijn als ze opnieuw verliefd worden, soms gebeuren er toch weer dingen waar je blij van wordt: je krijgt eindelijk de grote broer die je altijd al zo graag wilde, je hebt er opeens een nieuwe opa en oma bij, je voelt je in allebei je kamers even goed thuis en je mag in de zomer twee keer mee op vakantie…

Scala aan emoties

Westera belicht een heel scala van gevoelens en aspecten die gepaard kunnen gaan met een echtscheiding, vooral vanuit het standpunt van kinderen bekeken. Het boek roept geregeld een glimlach, maar evengoed complexe emoties op.

Zo vragen kinderen zich vaak af waarom ouders uit elkaar gaan. Een jongetje in het boek: ‘ Zou het anders zijn gegaan, als hij liever had gedaan? Als hij nooit met vuile schoenen, op de stoelen was gaan staan?’

Ook schrijft Westera over het gemis van een van de ouders. Zoals het stukje over ‘Mijn vader’ waarin eigentijdse details het gemis dichterbij brengen: ‘Geen Axe meer op het randje van het bad.  Geen papa-macaroni meer op vrijdag. Zijn regenlaarzen van de keukenmat (…). Zijn telefoon niet langer aan de lader. Zijn naam op de kalender doorgekrast. Dat is er thuis nog over van mijn vader.’

Een van de dingen waar kinderen van gescheiden ouders altijd mee te maken krijgen, is dat ze ineens twee ‘thuizen’ hebben: eentje bij papa en eentje bij mama. Dat kan zowel positief als negatief worden ervaren. Verder komt ook het heen-en-weer bewegen tussen twee huizen en het wennen aan een nieuw gezinslid aan bod: ‘ eentje echt en eentje stief ’.

Kortom, een heel scala aan emoties komt aan bod. Het boek gaat dan ook over heel wat aspecten die bij een scheiding aan bod kunnen komen, zoals trouw, overspel, ingewikkelde gezinssamenstellingen en de voordelen van een scheiding: twee keer op vakantie en opeens die grote broer of hond krijgen.

Boekenleeuw 2020

‘Uit elkaar’ klinkt als een beladen, zwaar thema. Toch heeft het duo Westera en Weve met hun boek over scheiden een lichtvoetige, humoristisch kijk hierop, zonder dat ze verdriet, gemis en pijn uit de weg gaan, aldus het juryverslag bij het toekennen van De Boekenleeuw.

‘Uit elkaar’ van Bette Westera en Sylvia Weve, uitgeverij Gottmer. Voor kinderen 8+

boek scheiden