Dingen die je niet moet doen als je een echtscheiding overweegt

Het boek is uit, de koek is op, ander en beter… 

Hoe dan ook je hebt het punt – denk je – bereikt waarop je maar beter uit elkaar kunt gaan. Je overweegt een echtscheiding na een periode van ruzie, desillusie, ongenoegen, eenzaamheid of stil verlangen naar een ander. Bij het naderen van zo’n levensingrijpende beslissing, is het best een goed idee om een paar dingen vooral NIET te doen!

Zet je kinderen NIET op een emotionele rollercoaster

Weet je nog niet écht zeker of jullie wel uit elkaar gaan? Wacht dan even met het aan de kinderen te vertellen. Er is niets ergers voor ze dan het ene moment te horen dat één van jullie weggaat en vervolgens niet veel later te horen dat papa of mama zich bedacht heeft . Als dit aan-uitgedrag weken- of maandenlang aansleept dan is de kans groot dat zelfs de kinderen zullen willen dat jullie uit elkaar gaan. Kinderen hebben namelijk behoefte aan structuur en stabiliteit. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Emotionele rollercoasters zijn voor niemand een pretje!

Idealiseer de echtscheiding NIET

echtscheidingAls je lang ongelukkig bent geweest, is het makkelijk om te denken dat de wereld er rooskleuriger uit zal zien na de scheiding. Soms is dit zo, maar vaak ook niet. Een scheiding lost jullie problemen niet magischerwijs op. Daar waar de struikelblokken in jullie huwelijk zaten, zullen ook de struikelblokken in jullie scheiding zitten. Deze verdwijnen niet zomaar omdat het huwelijk stopt. Nee, bereid je voor op nog een hoop extra moeilijkheden en bijkomstigheden. Er valt veel te settelen: praktisch, financieel en op emotioneel vlak .

Idealiseer je nieuwe liefde NIET

Voel je eindelijk weer die lang-vergeten vlinders in je buik? Die liefde en gevoelens die je al zo lang kwijt was en waar je ontzettend naar verlangde? En lijkt het net of het nu wél voor eeuwig en altijd zal blijven duren? Wees dan extra op je hoede, want ook deze nieuwe ‘ideale’ partner is niet perfect. Dat is niemand. Denk goed na waarom je werkelijk uit je huwelijk stapt. Zomaar je partner voor die ander inruilen is geen garantie op verbetering…

Ga NIET direct op Tinder!

Uit respect voor je partner en mede-ouder van jullie kinderen is het een goed idee om nog even niet op Tinder of iets dergelijks te gaan zoeken naar een nieuwe vlam. Besef je dat het voor jullie single vrienden ook verre van aangenaam is om één van jullie op zo’n site tegen te komen als ze nog in de veronderstelling zijn dat jullie ‘gelukkig’ getrouwd zijn. Bovendien heb je na een huwelijk ook een tijd van rouw nodig om emoties en gevoelens te verwerken. Gun jezelf die tijd!

Vertel het NIET alleen aan de kinderen, maar samen

Het besluit staat vast en jullie gaan scheiden. Wat de reden van de echtscheiding ook mag zijn, ga er samen voor zitten om het aan jullie kinderen te vertellen. Besef je goed dat jullie besluit hun hele wereld op z’n kop zal zetten. Zij zullen zich voortaan het meest moeten aanpassen van iedereen. Maak ze dus niet de dupe van jullie frustraties, boosheid, verdriet of angsten. Dus: denk je snel achter de rug van je ex-partner om je kinderen te kunnen vertellen dat hij/zij ervandoor is met je beste vriendin, dat hij/zij niet meer van jullie houdt of dat hij/zij geen onderdeel meer wil zijn van jullie leven, besef je dan aub dat je hiermee vooral de kinderen kwetst en hun vertrouwen schaadt. Het is jullie taak als ouders en volwassenen om ze goed, duidelijk en respectvol in te lichten over jullie scheiding.

Bron: Mies Magazine


cropped-index.pngwww.samenbemiddelen.be