Scheiding en belastingen: wie is ten laste?

Scheiding en belastingen: wie is ten laste?

In een vorig artikel Belastingvoordeel kinderen (25/05/21) kwam dit aspect al aan bod. Hieronder vindt u het antwoord op enkele concrete vragen over dit onderwerp.

Wij zijn gescheiden, hoe moeten we onze kinderen aangeven?

Aangezien u gescheiden bent, moet u twee afzonderlijke aangiftes invullen. U en uw ex-partner kunnen de kinderen niet allebei ten laste nemen, dus u moet het onderling eens worden wie dat mag doen. Wordt er niets vermeld, dan baseert de fiscus zich doorgaans op het domicilie van het kind, al is dat niet het enige mogelijke criterium. Ook het feit dat de ene ouder in vergelijking met de andere een grotere bijdrage levert aan de kosten, is geen absoluut criterium voor fiscaal co-ouderschap.

Wij hebben gekozen voor co-ouderschap. Wie mag onze kinderen ten laste nemen?

Als uw kind – ook al is het ouder dan 18 jaar – beurtelings bij de ene en de andere ouder woont, kan het belastingvoordeel tussen beide ouders verdeeld worden, hoewel formeel slechts een van beiden het als ten laste aangeeft. Het belastingvoordeel wordt verdeeld:

  • als een rechterlijke beslissing (in  2020 of eerder) gelijkmatig verdeelde huisvesting vastlegt
  • of als een onderlinge overeenkomst gelijkmatig verdeelde huisvesting vastlegt en die overeenkomst is neergelegd op het registratiekantoor of bekrachtigd door een rechter. In de overeenkomst moet staan dat beiden akkoord gaan met de opsplitsing.

De 50/50-regeling vervalt als een ouder onderhoudsgeld voor het kind aftrekt, behalve als dat betrekking heeft op een periode voor het begin van de gedeelde huisvesting. Door de aftrek van het onderhoudsgeld heeft de andere ouder recht op het volledige belastingvoordeel in plaats van op de helft ervan. Die rechtzetting moet worden aangevraagd via een bezwaarschrift.

Te vermelden bij nummers 1034, 1035, 1054 en 1055 als u het kind ten laste hebt, of bij nummers 1036, 1037, 1058 en 1059 in geval de andere ouder het kind ten laste heeft.

Bron: Belastinggids Budget & Recht mei/juni 2021

kinderen ten laste bij scheiding

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.