Coronatijden doen scheiden: een handleiding
Het aantal echtscheidingen is opvallend gestegen sinds het einde van de lockdown. De media berichten er uitgebreid over. Wekenlang op elkaars lip leven is voor echtparen waarbij het al slecht ging de druppel geweest die de emmer deed overlopen. Maar dan blijft de vraag, hoe scheiden?
Handleiding om uit het huwelijksbootje te stappen
Partners informeerden zich tijdens de lockdown over een echtscheiding en stapten daarna naar een familiaal bemiddelaar om de scheiding te regelen. Dat kan vrij gemakkelijk en snel gaan, tenminste als ze dat doen met onderlinge toestemming (EOT). Ze hoeven dan ook niet meer naar de rechtbank maar moeten samen tot een akkoord komen. Zo een procedure kan nu volledig schriftelijk verlopen.
Echtscheiding met onderlinge toestemming
Een echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT) kan alleen maar als partners tot een overeenkomst komen. Dat gaat dan over heel wat: het verblijf van de kinderen, de onderhoudsbijdrage voor de kinderen, de verdeling van de goederen, de schulden, de eventuele partneralimentatie en of ze van elkaar erven als een van hen tijdens de procedure overlijdt.
Scheidende partners kunnen dus hun eigen scheiding in handen nemen. Alleen is dat in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk. Die overeenkomsten zijn niet eenvoudig. Enige professionele ondersteuning is dan ook belangrijk. Een bemiddelaar kan helpen om de communicatie helder te houden en tot een overeenkomst te komen waarbij beide partijen zich goed voelen. Een bemiddelaar die ook jurist is, weet ook beter hoe die overeenkomsten optimaal kunnen opgesteld worden. Juristen zijn ook beter onderlegd om mensen door een procedure te loodsen en hen op juridische valkuilen te wijzen. Het gaat hier immers om een complex gegeven.
Snel, goedkoper en duurzaam scheiden
De echtscheidingen die dezer dagen voltrokken worden, verlopen doorgaans iets vlotter dan anders. Mensen hebben zich beter geïnformeerd, ze hebben de tijd gehad om alles op een rijtje te zetten. In het vorige artikel ‘Meer en hardere scheidingen door lockdown?’ spreek ik die bevinding van scheidingsadvocaten tegen. Er zijn in mijn praktijk niet meer vechtscheidingen. Misschien omdat we bij bemiddeling gaan voor een overlegmodel/oplossingsmodel als alternatief voor een conflictmodel?
Veel koppels denken ook dat ze een notaris nodig hebben om te scheiden. Dit is enkel het geval als er onroerend goed is. De notaris is de enige die een eigendomsoverdracht van bijvoorbeeld de gezinswoning kan officieel maken. Maar bij de uitwerking van een regeling voor de kinderen blijkt vaak dat de notaris mijlenver van de dagelijkse realiteit staat. Het behoort immers niet echt tot zijn vakgebied. Ook de gevolgen van een bepaalde regeling voor de kinderen kan een notaris niet altijd even goed inschatten. Lees ook: Heb ik een advocaat nodig om te scheiden?
Als jurist-bemiddelaar besteed ik zowel aandacht aan de zakelijke (juridische) kant als aan de relationele aspecten, waarbij het uitwerken voor de best mogelijke regeling voor de kinderen mijn prioriteit is. Bemiddeling biedt veel voordelen. De procedure is goedkoper dan een rechtszaak of de inschakeling van een advocaat. De partijen komen sneller tot een vergelijk. En een bemiddelde oplossing is duurzamer, wijst onderzoek uit.