Rekentool Justitie voor onderhoudsbijdrage kinderen offline gehaald
Zowat twee jaar geleden lanceerden Nederlandstalige familierechters een testmodule van een door hen ontwikkelde rekentool kinderalimentatie (methode Hobin). Daarop kwam heel wat reactie van jurist-bemiddelaars, advocaten en ouders, zodat men zich nu (na 2 jaar) genoodzaakt ziet om deze gratis rekentool offline te halen. Bij de lancering van de testmodule hadden we al heel wat bedenkingen. Onze conclusie kon je eerder al lezen op: ‘Een gratis online tool voor het brede publiek, het is een lovenswaardig initiatief maar helaas voldoet de tool niet.’
Nattevingerwerk bij het berekenen van de onderhoudsbijdrage
De eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen stelde destijds deze online rekentool methode Hobin voor waarmee ouders zelf de onderhoudsbijdrage voor hun kinderen konden berekenen. Hij nam er zelf het initiatief voor, nadat onderzoekers van de UAntwerpen tot de vaststelling waren gekomen dat de onderhoudsbijdragen erg konden verschillen, ook voor gezinnen in vergelijkbare situaties. Ze concludeerden dat er bij de familierechtbanken sprake was van ‘natte vingerwerk’. Zelf berichtte ik hierover ook al in Onderhoudsbijdragen voor kinderen
Rekentool Justitie voldoet niet
De voorzitter ontwikkelde een systeem dat tot meer uniformiteit moest leiden, en toetste dat vervolgens af bij collega’s-familierechters en advocaten in heel Vlaanderen. Als jurist-familiaal bemiddelaar deelde ik echter de mening van de Gezinsbond dat deze tool niet voldeed.
De tool maakte slechts een standaardberekening, waarin gezinnen niet altijd pasten. Complexere zaken kon je met de methode Hobin niet berekenen.
Verder stelden we vast dat er slechts beperkt rekening werd gehouden met de voordelen van alle aard die ouders hebben. De wet bepaalt nochtans duidelijk dat de sociale en fiscale voordelen van alle aard die elk van de ouders voor het kind ontvangt, één van de acht criteria zijn om een objectieve onderhoudsbijdrage te berekenen.
Daarnaast constateerden we dat er verkeerd interpretaties waren van de bijdragen in natura in de niet-verblijfsgebonden en specifieke kosten door de onderhoudsplichtige ouder én van de sociale toeslagen op de kinderbijslag. Die foutieve veronderstellingen leidden automatisch tot te lage onderhoudsbijdragen.
Niet naar familierechtbank
Als familiale bemiddelaars konden we scheidende koppels alleen maar aanraden om weg te blijven uit de Familierechtbank. Zoals ook de Gezinsbond destijds aangaf, was het inderdaad beter om als ouders onderling tot een akkoord te komen en de berekening niet over te laten aan de familierechter. Dat is vandaag dus nog steeds zo.
Bemiddeling
Als jurist-familiaal bemiddelaar probeer ik in mijn praktijk om samen met de ouders een zo billijk mogelijke onkostenregeling uit te werken. Dat is geen sinecure en behelst veel meer dan het aanvinken van een aantal vakjes. Ik tracht scheidende koppels hierin zo goed mogelijk te begeleiden en te informeren.
Zo loont het onder meer de moeite om zich goed te informeren over alle mogelijke soorten kosten. Immers alles wat niet wordt opgenomen onder de rubriek bijzondere kosten in een echtscheidingsvonnis, wordt aanzien als zijnde gedekt door de gewone onderhoudsbijdrage. Ook het toepassen van scharnierleeftijden vind ik belangrijk, om zo stijgende kosten bij ouder wordende kinderen al te voorzien en op te vangen.