Kinderen en scheiding
Vandaag verscheen in De Standaard een artikel over kinderen in een scheidingssituatie. Het beleid heeft zich lang bekommerd om het scheidingsproces zelf. Het wordt nu tijd om de situatie van de kinderen te verbeteren, vindt de CD&V. Ze willen onder meer inzetten op meer bemiddeling bij echtscheiding.‘Onze zoon ging vijf jaar geleden door een scheiding omdat onze ex-schoondochter een nieuwe partner had. Er werd gekozen voor co-ouderschap en in eerste instantie stelde zij zich tolerant op. Maar toen ze na tussenkomst van een advocaat ook financieel voordelig uit de scheiding kwam, begonnen de pesterijen.’
Een oma uit Oost-Vlaanderen vertelt over het gemis sinds die scheiding. Ze wil liever niet met haar naam in de krant omdat ze ‘de zaken niet erger wil maken dan ze al zijn’. Vijf jaar na de scheiding is elk contact van de kinderen – intussen 15, 10 en 8 jaar – met hun vader en hun groot-ouders verbroken. Ze mochten al een hele tijd niet meer naar familiefeesten komen.
‘Zij heeft de kinderen gemanipuleerd om hun vader en ons te beschuldigen. Wij zouden hen ook geslagen hebben. Zij gaf de jongste een briefje mee met het nummer van de politie en zei dat hij moest bellen als hij bij ons was. Wij hebben tegen die beschuldiging een klacht ingediend, maar de zaak werd geseponeerd en we moesten toch 1.300 euro gerechtskosten betalen.’
Kindertekeningen
‘Onze zoon heeft besloten om de strijd te staken, dus willen wij nu ook niet naar de rechtbank stappen om omgangsrecht te vragen. Maar het doet zo’n pijn om de kindertekeningen te zien die nog altijd bij hem thuis hangen. Komt dit ooit nog goed?’, vraagt de grootmoeder zich af.
Kinderen van ouders die uit elkaar zijn, kunnen niet zelf naar de rechter stappen, bijvoorbeeld om omgangsrecht met hun grootouders te vragen. Ze kunnen zelf helemaal niets vragen, omdat ze geen toegang hebben tot een gerechtelijke procedure. Dat zou moeten veranderen. Er bestaan wel jeugdadvocaten, maar die zouden financieel toegankelijker moeten worden voor kinderen en jongeren.
Dat vinden Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers en Kamerlid Sonja Becq (beiden CD&V). Zij willen de vele kinderen van wie de ouders niet meer samenleven een grotere stem geven. Ze ontvouwen daartoe een uitgebreid plan met maatregelen die ze via parlementair werk willen realiseren.
Jaarlijks maken zo’n 35.000 kinderen een breuk tussen hun ouders mee. ‘Gelukkig gaan veel mensen er goed mee om en komen ze tot goede afspraken voor iedereen’, zegt Schryvers. ‘Voor andere kinderen zijn de gevolgen problematisch. Klachten daarover blijven binnenstromen bij het Kinderrechtencommissariaat en bij de kinder- en jongerentelefoon Awel. Het beleid heeft zich lang bekommerd om het scheidingsproces zelf. Het wordt nu tijd om de situatie van kinderen te verbeteren.’
Ouderschapsplan
Daarom stelt CD&V voor om van alle ouders die voor een verblijfsregeling naar de jeugdrechtbank stappen een ouderschapsplan te vragen. ‘Maar we willen niemand verhinderen om uit elkaar te gaan, dus het moet ook mogelijk zijn om al met een gedeeltelijk plan van afspraken naar de rechter te stappen. Maar de intentie om overeen te komen, moet zichtbaar zijn’, zegt Becq.
CD&V wil voorts inzetten op meer bemiddeling tussen ouders, meer contact met lotgenoten voor kinderen én een uitbreiding van de neutrale bezoekruimtes. Die kampen nu met wachttijden. Even goed moet gespecialiseerde hulp voor kinderen en ouders in een vechtscheiding breder uitgerold worden.
En als dat alles geen zoden aan de dijk zet? ‘Een minderheid van ouders gaat heel ver in hun strijd’, zegt Schryvers. ‘Daarom vragen we dat de relatie tussen vechtscheidingen en kindermishandeling grondig bestudeerd wordt, zodat hulpverlening en rechtbanken er beter op kunnen inspelen.’
Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.