VRAAG
Bart en Eliza hebben besloten een punt te zetten achter hun huwelijk. “We hebben gezamenlijk het verzoekschrift tot echtscheiding door onderlinge toestemming ingediend op de griffie van de Familierechtbank. De echtscheidingsprocedure is dus opgestart. Maar ondertussen hebben we ons verzoend en willen we ons huwelijk nog een kans geven. Kunnen we de echtscheiding nog stopzetten?”
ANTWOORD
“De Wet voorziet dat u het recht heeft om op elk ogenblik van gedacht te veranderen en te beslissen dat u toch niet uit de echt wenst te scheiden”, zegt Margoue Martelé van advocatenkantoor Wanted.Law. “Elke echtgenoot kan op elk ogenblik beslissen om de echtscheidingsprocedure niet verder te zetten door er afstand van te doen. Bij een verzoening kunnen jullie ofwel elk individueel, ofwel gezamenlijk afstand doen van de echtscheidingsprocedure door de rechtbank hiervan te verwittigen.”
Al doen Bart en Eliza er wel goed aan om niet te lang te wachten: “Afstand doen van de echtscheidingsprocedure kan maar zolang de echtscheiding nog niet is uitgesproken door de rechtbank. En het is niet gemakkelijk om in te schatten wanneer de Familierechtbank de echtscheiding zal uitspreken. Sommige rechters zijn sneller dan andere. Daarom laat u het best zo snel mogelijk schriftelijk en ondubbelzinnig aan de rechtbank weten dat jullie afstand doen van de echtscheidingsprocedure. Neem voor alle zekerheid ook meteen telefonisch contact op met de Griffie om te verwittigen dat u afstand wenst te doen van de echtscheidingsprocedure en meteen te controleren of de schriftelijke melding goed is aangekomen.”
Maar wat als de Familierechtbank de echtscheiding door onderlinge toestemming wél al heeft uitgesproken? “Dan kunt u geen afstand meer doen”, zegt de advocate. “Al voorziet de wet voor dit specifieke geval gelukkig ook in een mogelijkheid tot hoger beroep tegen het echtscheidingsvonnis. Dit hoger beroep is maar toegestaan in twee gevallen. Wanneer het echtscheidingsvonnis niet beantwoordt aan de wettelijke voorwaarden kunt u individueel hoger beroep aantekenen. En wanneer jullie zich sinds de uitspraak hebben verzoend en niet langer uit de echt wensen te scheiden, dan kunnen jullie gezamenlijk beroep aantekenen.” Bart en Eliza moeten dus voor deze laatste optie gaan als de echtscheiding al is uitgesproken.
Let op: de partners hebben maar één maand vanaf de uitspraak om beroep aan te tekenen bij het Parket van de Procureur des Konings. Het is aanbevolen om hiervoor een advocaat in te schakelen, want de beroepsakte moet voldoen aan diverse vormvoorschriften om ontvankelijk te zijn. “In de praktijk zien we dat de rechter in beroep soms nagaat of de verzoening wel duurzaam is en de zaak een aantal maand uitstelt om te zien of partijen daarna nog altijd willen verzoenen”, aldus nog Margoue Martelé.
Bron: Kristof Simoens in Het Nieuwsblad