Hoeveel kost een student hoger onderwijs?
Ouders hebben een bijdrageplicht ten aanzien van hun gezamenlijke kinderen. Hoelang loopt die bijdrageplicht? Het koppelen van het einde ervan aan een bepaalde leeftijd is niet mogelijk. De bijdrageplicht loopt door na de meerderjarigheid van het kind en hangt af van het opleidingsniveau of van het feit of het kind wel of niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.
In het artikel Hoeveel onderhoudsbijdrage moet ik betalen voor mijn kinderen? geef ik een overzicht van de verschillende kosten waarmee men rekening moet houden. Het is niet eenvoudig om die kosten te berekenen, zeker wanneer het gaat om een studie aan een hogeschool of universiteit. Onderstaand artikel van Ellen Maerevoet en Alexander Dumarey over een onderzoek aan de Thomas More-hogeschool probeert daarbij te helpen.
Van 9.331 tot 14.103 euro: zoveel kost een student hoger onderwijs volgend academiejaar
14.103 euro voor een kotstudent en 9.331 euro voor een pendelstudent, dat is het bedrag dat je voor het komende academiejaar moet opzijleggen. Het studentenleven wordt opnieuw duurder, blijkt uit de jaarlijkse berekening van het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. Bekijk hier in detail wat de grote kosten zijn.
Totale kost per jaar: een schatting
Elk jaar maakt het CEBUD de som van alle kosten voor kot- en pendelstudenten. Het gaat om strikte studiekosten zoals inschrijvingsgeld, de aankoop van cursussen, ICT-kosten en uitgaven tijdens stages of studiereizen en ruimere studiekosten zoals verplaatsingen naar de campus en huur en inrichting van een studentenkamer. De onderzoekers maken ook een schatting van de leefkosten die niet onmiddellijk samenhangen met studiekosten.
Bij de start van het academiejaar in 2020 schatte het CEBUD de kostprijs nog op respectievelijk 13.906 en 9.245 euro. Dit academiejaar wordt het dus 197 euro duurder om een kotstudent een jaar te laten studeren, voor pendelstudenten gaat het om een stijging van 86 euro. Een kotstudent kost nu 14.103 euro, wie pendelt heeft 9.331 euro nodig voor een academiejaar.
Van waar komt de stijging?
“De energieprijs ligt in 2021 hoger, omdat de prijzen van energieproducten in 2020 heel laag stonden door de coronacrisis”, zegt onderzoeker Ilse Cornelis. “Ook de kosten voor vervoer, in het bijzonder de treinen, zijn licht gestegen.”
Maar de stijging is grotendeels te verklaren door het coronasupplement dat de onderzoekers toevoegden aan het budget voor 2021. “Het gaat om budgetten voor de aankoop van zaken als mondmaskers, handgel, papieren zakdoeken. Hiervoor voorzien we ongeveer 10 euro per maand per persoon. In 2020 deden we dit niet, omdat deze uitgaven gecompenseerd werden door minderuitgaven: door de opgelegde beperkingen was het niet mogelijk om uit eten te gaan, bezoek te ontvangen of culturele activiteiten te doen.”
Voor dit jaar gaat de schatting uit van een opstart in code groen, maar Cornelis wijst erop dat maatregelen in de loop van het academiejaar invloed kunnen hebben op de uitgaven van studenten. “Als de studentenrestaurants bijvoorbeeld zouden sluiten en kotstudenten weer thuis gaan eten, komen hun voedingsuitgaven op het niveau van de pendelstudenten. Als er opnieuw online lessen worden opgestart, wijzigen de vervoerskosten.”
Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/27/dit-kost-uw-student-u-komend-academiejaar/