KiT moet communicatie met kinderen na scheiding verbeteren
Voetbaltraining, een doktersafspraak,oudercontact, verjaardagspartijtje… als je kinderen hebt, loopt de agenda snel vol. Voor gescheiden ouders wordt die puzzel nog ingewikkelder. Gelukkig kan dat nu simpeler met de gratis app ‘KiT’ die onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden.
Communicatie verloopt stroef
Na een echtscheiding loopt de communicatie tussen de voormalige partners over hun kinderen vaak stroef. Met een gratis app, onderdeel van een wetenschappelijke studie, willen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen die communicatie verbeteren. Ze stelden immers vast dat een op de vier gescheiden ouders niet meer met elkaar over de kinderen spreekt. Bijna 29% doet dat minder dan een keer per maand (lees ook: Co-ouderschap de beste oplossing?…). Het leven in twee huizen vraagt nochtans heel wat organisatie en afspraken. Werk aan de winkel dus.
Daarom ontwikkelden de onderzoekers van de UA de applicatie KiT (Keep in Touch). De gratis app, de eerste voor gescheiden ouders en hun kinderen in België, wil alle betrokken partijen helpen om het leven in twee verschillende huizen praktisch te regelen. In Nederland ontwikkelde men eerder al de app Heppee met een gelijkaardig doel.
KiT
Kit heeft diverse functies. Het is meer dan enkel een agenda delen.
In de kalender kunnen de ex-partners en de kinderen afspraken toevoegen, zowel voor zichzelf als voor een ander gezinslid. Zo wordt in één oogopslag ieders planning duidelijk: van doktersafspraak over sportwedstrijd tot vakantieregeling.
Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen.
In de checklist kan men opties toevoegen zoals ‘niet vergeten’. Dat is handig om elkaar te herinneren aan bepaalde zaken die zeker niet mogen vergeten worden, zoals bijvoorbeeld het innemen van medicatie of het meebrengen van een lunchpakket bij een schooluitstap.
Daarnaast is er ook nog een chatfunctie en een informatieluik. In dat laatste vind je alles over uit elkaar gaan en wat daarbij komt kijken. Ook kinderen vinden er informatie op hun maat.
De app is gratis te downloaden voor iOS of Android. Via een icoontje kunnen andere gezinsleden geregistreerd worden met de hulp van hun mailadres.
Omdat het KiT-project deel uitmaakt van een onderzoeksproject, zal u wanneer u de app gebruikt tweemaal een vragenlijst krijgen. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en de teksten in de chatfunctie zullen nooit zichtbaar zijn voor de onderzoekers. Na de tweede vragenlijst kan de app gewoon verder worden gebruikt. Niemand zal overigens ooit te weten komen dat u deelnam aan deze wetenschappelijke studie.
Communicatie herstellen
De bedoeling van de onderzoekers is om uiteindelijk de ‘face to face’-communicatie tussen ouders terug op gang te brengen. Zo een app kan helpen om de drempel tot communicatie te verlagen. Het kan de dagelijkse realiteit wat eenvoudiger maken. Maar als de communicatie tussen ouders echt strop zit, blijft natuurlijk de vraag of die ouders digitaal wel gaan willen communiceren via deze app. Dat is iets dat het onderzoek nog moet uitwijzen.
Als familiaal bemiddelaar hecht ik in mijn bemiddelingspraktijk veel belang aan het terug op gang brengen van de communicatie tussen ex-partners. Daarom wil ik, afgezien van het bespreken van de ouderschapsovereenkomst, ook de nodige aandacht besteden aan het opstellen van een ouderschapsplan (lees ook: Ouderschapsplan verplicht bij scheiding). Met elkaar blijven communiceren over zorg- en opvoedingstaken is immers heel belangrijk.
Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.