Belg maakt te weinig gebruik van bemiddeling

Belg maakt nog te weinig gebruik van bemiddeling

De Belg maakt nog te weinig gebruik van bemiddeling, stelt de Federale Bemiddelingscommissie (FBC) vast. Daarom wil de commissie tijdens de Week van de Bemiddeling van 11 tot 16 oktober deze procedure nog eens extra in de verf zetten.

Bemiddelingsprocedure

De bemiddelingsprocedure zit in de lift. Er worden in België steeds meer bemiddelingen uitgevoerd. De vele voordelen van bemiddeling zitten daar zeker voor iets tussen. Bij een bemiddelingsprocedure wordt een conflict tussen partijen opgelost zonder dat er een rechtbank aan te pas komt. De procedure is daarom ook sneller en goedkoper dan een geschillenbeslechting voor de rechtbank.

In het  merendeel van de gevallen (65%) gaat het om familiale zaken, zoals echtscheidingen en verblijfsregelingen. Daarnaast zijn er de bemiddelingen in burgerlijke en handelszaken, waaronder de burengeschillen. Zo een 10% gaat over sociale conflicten.

Ondanks het stijgende aantal bemiddelingsprocedures stelt de Bemiddelingscommissie vast dat de Belg toch nog heel vaak opteert voor een geschillenbeslechting voor de rechtbank.

Procedure voor de rechtbank

Volgens de  FBC hebben de meeste Belgen nog altijd de gewoonte om naar de rechter te stappen bij een geschil. Dat zou vooral het geval zijn in de bouwsector. Terwijl net daar de voordelen van een bemiddelingsprocedure een belangrijke rol kunnen spelen. Zo zou men daar kunnen opteren voor een alternatieve geschillenregeling die maximaal inzet op de voortgang van de werf. Een eventuele gerechtelijke procedure kan dan als vangnet dienen indien de bemiddelingsprocedure zou mislukken.

Voordelen van de bemiddelingsprocedure

Tijdens de Week van de Bemiddeling van 11 tot 16 oktober wil de FBC de bemiddelingsprocedure promoten. Ze lanceert daarvoor een actieplan waarbij ze onder meer een aantal informatiesessies organiseert. De Commissie wil zeker de voordelen van bemiddeling  nog eens in de verf zetten. Zo valt bemiddeling zeker goedkoper uit dan een juridische procedure met advocaten van beide partijen. Volgens de FBC kosten 8 op 10  bemiddelingen de partijen samen minder dan 2 500 euro. Daarnaast is de doorlooptijd van een bemiddeling in de meeste gevallen minder dan 2 maanden, terwijl een juridische procedure gemiddeld zo een 2 jaar duurt.

Naast kosten- en tijdsbesparing en ontlasting van het gerechtelijk apparaat, is een bemiddelde oplossing ook een duurzame oplossing. De uitkomst van een bemiddelingsprocedure is immers een compromis tussen partijen en geen maatregel die opgelegd wordt door een rechter. Meer hierover in Bemiddeling krijgt een volwaardige plaats binnen justitie (7/11/16) en Wordt bemiddelen het nieuwe procederen? (8/1/18)

Bron: https://web.archive.org/web/20211024180429/https://www.hln.be/binnenland/belg-maakt-nog-te-weinig-gebruik-van-bemiddeling~af65f86e/

bemiddelingsprocedure

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.