Scheiden op latere leeftijd

ECHTSCHEIDEN OP LATERE LEEFTIJD

Het aantal scheidingen bij zestigplussers stijgt. Uit een rapport van statistiekbureau Statbel blijkt dat senioren vier maal zoveel scheiden dan tien jaar geleden. Ook in mijn bemiddelingspraktijk stel ik een toename van ‘grijze scheidingen’ vast. Wat beweegt zestig- of zeventigplussers om die stap te zetten? Waarom zijn ze al die jaren bij hun partner gebleven maar is de maat nu ineens vol? In een vorig artikel De grijze scheiding: scheiden op latere leeftijd bespreek ik diverse motivaties voor deze drastische keuze.

Tot de dood ons scheidt

Ook in Nederland stelt men een toename vast van het aantal grijze scheidingen. Filmmaker Niels van Koevorden toont maandag 5 oktober op KRO-NCRV 2 in een 48 minuten durende documentaire ‘ Tot de dood ons scheidt’ het proces van echtscheiden op latere leeftijd. Het is een indringend portret van twee echtparen die na 40 jaar huwelijk besluiten uit elkaar te gaan.

‘Tot de dood ons scheidt’, dat is wat Marga en Mat, Gerda en Bennie elkaar beloofden. Na bijna 40 jaar huwelijk en een gedeeld leven met kinderen en kleinkinderen, besluiten ze alsnog uit elkaar te gaan. In de spreekkamer van de bemiddelaar regelen ze hun scheiding. Ze bespreken de oorzaak van hun breuk, maken zich emotioneel los van elkaar, verdelen de boedel en zetten uiteindelijk een handtekening onder hun scheidingsovereenkomst.

Scheiden op latere leeftijd

Taboe doorbreken

Met ‘Tot de dood ons scheidt’ wil Niels van Koevorden het taboe doorbreken van scheiden op latere leeftijd. Hoe ga je bij iemand weg als je al 40 jaar met diegene aan de keukentafel zit? Als je kinderen en misschien al kleinkinderen hebt?

Van Koevorden toont het proces van echtscheiden zonder enige opsmuk. Hij legt op weinig verhullende wijze de pijn van scheiden bloot. Het verdriet, de spijt, de melancholie van de gedeelde herinnering. Maar tegelijk ook de troost, de opluchting zelfs, als ze aan het einde van het proces hun handtekeningen zetten, net zoals ze dat deden toen ze trouwden.

Uit elkaar gaan als je bijna 70 bent is verdrietig, maar ook moedig, soms zelf noodzakelijk. Tijdens het hobbelige echtscheidingstraject tonen Marga, Mat, Gerda en Bennie veel empathie naar hun voormalige geliefde. Het uit elkaar gaan laat zien hoe verbonden ze in feite zijn, hoeveel gedeelde geschiedenis en herinneringen er zijn.

Conscious uncoupling

De documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ geeft een beklijvend beeld van het hele echtscheidingsproces dat senioren doormaken. Net omdat er zoveel gedeelde herinneringen en vaak ook kleinkinderen zijn, is het belangrijk om als vrienden uit elkaar te gaan. De meeste zestigplussers kiezen voor een schikking via een bemiddelaar. Ze willen verder met hun eigen leven maar willen ergens ook nog vrienden blijven. Vrienden met gezamenlijke herinneringen. Dat is goed. Op deze manier kunnen ze  toch nog samen naar feesten van de kinderen en de kleinkinderen. Bovendien komt dit de verwerking van de scheiding alleen maar ten goede. Mensen die de klap van de scheiding te boven komen, krijgen vaak net meer zelfvertrouwen. Bovendien blijkt uit de studie ‘Scheiding in Vlaanderen’ dat juist op hoge leeftijd mensen vandaag vaker en makkelijker een nieuwe relatie aangaan…

Tot de dood ons scheidt, maandag 5 oktober bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 2.