Proefscheiding, wat is dat?

Proefscheiden: hoe begint u eraan?

Bij een proefscheiding gaan u en uw partner uit elkaar zonder officieel te scheiden. Het is een periode waarin u beiden wil nagaan of u wel echt wil scheiden. Ook bij dit proefscheiden is het belangrijk om heldere afspraken te maken, zeker als er kinderen zijn. Een jurist-bemiddelaar kan u hierbij helpen.

Wat is een proefscheiding?

Als u gaat proefscheiden, dan kiezen u en uw partner ervoor om een tijdje uit elkaar te gaan. U betrekt ieder een eigen woning en gaat u eigen gang. Het is dus geen formele echtscheiding, maar een soort scheiden op proef. Het gebeurt niet zo vaak maar mensen die twijfelen of ze écht willen scheiden, kiezen wel eens voor zo een proefscheiding. Door elkaar een periode niet meer te zien of te spreken, hopen ze zowel de positieve als de negatieve gevoelens over elkaar en over hun situatie duidelijker te stellen en zo de knoop door te hakken.

Proefscheiding: waar moet u aan denken?

Een proefscheiding moet wel degelijk serieus aangepakt worden. Daarom is het belangrijk om een aantal zaken echt wel duidelijk en helder af te spreken. Zo een regeling in overleg met een jurist-bemiddelaar op papier zetten, is aan te raden. Waarmee moet u rekening houden:

Er is een duidelijke regeling voor de kinderen nodig. Het gaat dan onder meer over een verblijfsregeling maar ook om een regeling in verband met de kosten. Daarnaast moeten er zeker ook afspraken gemaakt worden over de ‘proefscheidingsboodschap’: wat en wanneer vertellen u en uw partner dit aan de kinderen. Zij moeten immers weten waar ze aan toe zijn. Belangrijk hierbij is dat u duidelijk verwoordt dat de kinderen geen enkele schuld treft en dat zij los staan van deze beslissing.

Wat met de woning? Wie gaat waar wonen? Heeft u straks allebei nog toegang tot de echtelijke woning? Wat met de inboedel? Er moet op zijn minst een gedeeltelijke verdeling gebeuren, wil men niet om de haverklap bij elkaar spullen moeten ophalen. Ook praktische afspraken zijn nodig. Wie onderhoudt de tuin van de gezinswoning? Wat met de huisdieren?

Ook over de financiële zaken moet er een en ander worden geregeld. Wie betaalt welke rekeningen, wat met de hypotheeklening, wat met huurkosten, is er ook sprake van een onderhoudsbijdrage voor de partner, hoe worden de kosten voor de kinderen verdeeld, wat met de kinderbijslag, …

Hoe zit het fiscaal? Wordt het gezinsadres officieel gewijzigd of niet? Dat kan een fiscale impact hebben.

Afspraken over de onderlinge communicatie moeten eveneens helder en duidelijk gemaakt worden. Hoe worden belangrijke zaken met elkaar besproken, zoals over de kinderen? De overige communicatie wordt tot het minimum beperkt. Elke partner is vrij in zijn/haar doen en laten. Er is geen verantwoording ten aanzien van elkaar hierover.

Uiteraard wordt er ook vastgelegd hoe lang de proefscheiding zal duren. Het is de bedoeling dat dit voor een langere periode is, zo tussen de 4 en 6 maanden. Uiteraard kan korter of langer ook, afhankelijk van hoe beide partijen het zien.

Bemiddeling

Als jurist-bemiddelaar help ik u om tot de nodige afspraken te komen voor een proefscheiding en een evenwichtige regeling uit te werken. Als u en uw partner beslissen om uiteindelijk toch over te gaan tot een definitieve scheiding, kan dit eveneens geregeld worden. De afspraken die voor de proefscheiding gemaakt werden, blijven niet noodzakelijk gelden bij een definitieve scheiding. Ze kunnen uiteraard wel een goed uitgangspunt zijn om op verder te bouwen.

proefscheiding

 

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.