Onderhoudsplicht na de scheiding

Ouders hebben onderhoudsplicht, ook na een scheiding

Ouders hebben een onderhoudsverplichting ten opzichte van hun kinderen. Ook na een scheiding blijft die verplichting gelden voor beide ouders. De bijdrageplicht ten opzichte van een minderjarig kind is overigens onvoorwaardelijk. Dat betekent dat die verplichting niet afhankelijk is van het gedrag van het kind of van de band die het kind met een ouder heeft of hoeveel tijd het bij de ene of de andere ouder doorbrengt. Kortom, die onderhoudsverplichting steunt louter op afstamming.

Volgens de wet moeten beide ouders bijdragen aan de kosten van opvoeding, opleiding en huisvesting van hun kinderen. Niet betalen voor de kinderen kan dus niet. Ook het koppelen van het einde van de bijdrageplicht aan een bepaalde leeftijd is niet mogelijk. De onderhoudsplicht loopt immers door na de meerderjarigheid van het kind en zal afhangen van het opleidingsniveau of van het feit of het kind al dan niet in eigen levensonderhoud kan voorzien.

Hoeveel er betaald moet worden?

Daarop is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Er bestaan wel een aantal berekeningsmodules. Het bepalen van het juiste bedrag blijft het onderwerp van een gezamenlijke overeenkomst tussen scheidende ouders. Bij gebrek aan een akkoord legt de rechtbank een bedrag per kind op. Ouders hebben er alle belang bij om zelf de nodige aandacht te geven aan het opstellen van een degelijk uitgewerkte kostenregeling. Als jurist-bemiddelaar help ik ex-partners om tot een billijke en zo eerlijk mogelijke overeenkomst te komen. Meer hierover in Hoeveel onderhoudsbijdrage moet ik betalen voor mijn kinderen

Wat bij niet betaling van onderhoudsbijdragen?

In mijn bemiddelingspraktijk stel ik geregeld vast dat niet alle ouders in scheiding weet hebben van deze onderhoudsverplichting of ervan uitgaan dat het niet voor hen van toepassing is. Nochtans is de wetgever hierover zeer duidelijk: ouders hebben een onderhoudsverplichting ten opzichte van hun kinderen. Wat meer is, de overheidsdienst DAVO (Dienst voor Alimentatievorderingen) slaagt er steeds beter in om ex-partners die de onderhoudsbijdrage voor de kinderen niet betalen, bij de kraag te vatten (Gazet van Antwerpen 14/03/22). In 2021 werden bij 70% van hen de achterstallige betalingen gevorderd, in 2016 was dat nog maar bij 34%. Dat is dus al een hele vooruitgang.

Het werk van DAVO is heel belangrijk. Deze dienst doet twee dingen: de ouder krijgt een voorschot voor de niet-betaalde onderhoudsbijdrage voor de kinderen en de dienst vordert ook zelf het achterstallige bedrag in bij de ouder die zijn onderhoudsplicht niet nakomt. Dit is vooral belangrijk voor alleenstaande ouders die na de scheiding de kinderen ten laste hebben. Zij riskeren vaak om in armoede te verzeilen. DAVO staat open voor iedereen en werkt ook steeds efficiënter. Honderd procent recupereren zal waarschijnlijk niet lukken. Er zijn altijd mensen die naar het buitenland vertrekken en hun gezin volledig in de steek laten. Of ouders zijn onvermogend en kunnen niet of maar gedeeltelijk betalen.

Lees ook: Jarenlang geen alimentatie betaald? 1 jaar cel

Onderhoudsplicht

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.