Iedere dag scheiden 53 koppels in ons land, met vaak aanzienlijke financiële gevolgen voor de betrokkenen. Indien beide partijen meteen tot een overeenstemming komen, kan dat al vanaf 1500 euro. Maar hoe beperk je de kosten van een scheiding als je ex niet wil meewerken?
Journalist Stijn Derynck van Het Laatste Nieuws gaat te rade bij advocate Ellen Moreau, Associate Partner bij DGDM advocaten.
Heb je altijd een advocaat nodig?
Je hebt bij een scheiding in principe geen advocaat nodig. Maar een advocaat helpt wel om je overeenkomst juridisch te beoordelen, zodat je rechten niet geschonden worden en je later niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan de impact van bepaalde (juridische) termen je ontgaan of bepaalde clausules kunnen ontbreken waardoor je op de lange termijn in de problemen kan komen.
Scheiden hoeft niet noodzakelijk ingewikkeld te zijn. Als er weinig te verdelen is en je kunt duidelijke afspraken maken over de kinderen, dan is bemiddeling voor een echtscheiding met wederzijdse toestemming (EOT) de snelste en goedkoopste weg. De kosten om te scheiden blijven dan beperkt.
Meester Moreau illustreert dit met het voorbeeld van Peter en Jan: getrouwd met scheiding van goederen, geen kinderen, ze huren een gezamenlijke woning en willen scheiden in onderlinge overeenstemming. In deze situatie is alles eenvoudig te regelen. In principe kunnen Peter en Jan hun scheiding voor 1500 euro regelen, op voorwaarde dat er geen gezamenlijke bezittingen verdeeld hoeven te worden.
Via hun webshop bieden juristen een EOT aan voor bedragen vanaf 395 euro tot 595 euro per dossier, afhankelijk of er kinderen zijn en of er een onroerend goed in gemeenschap is.
Hoeveel kost een advocaat?
Een goede advocaat kost algauw 125 tot 400 euro per uur, volgens advocate Moreau. Advocaten moeten erelonen en aanvullende kosten verplicht helder en transparant communiceren. De mate waarin de rekening oploopt, hangt uiteraard af van de situatie en het werk dat je geeft aan je advocaat, notaris en gerechtelijke experten. Het is dus belangrijk vooraf goed te overdenken wat je echt nodig hebt aan hulp. Zo kun je overwegen of het wel echt nodig is om een notaris aan te stellen voor een boedelbeschrijving als je eigenlijk niets van grote waarde hebt. De opmaak van het verslag en de discussies over elk item kunnen soms leiden tot een hogere factuur dan de eigenlijke waarde van de inboedel.
Advocate Moreau illustreert dit met het volgende voorbeeld: Kevin en Kelly hebben twee kinderen en een echtelijke woning in eigendom. Als Kevin en Kelly in goede overeenstemming uit elkaar gaan en het eens zijn over alles, kost de scheiding ongeveer 3.000 euro. Er komt wel wat werk kijken bij het uitwerken van een regeling voor de kinderen. Ook een regeling voor de gezinswoning vraagt werk. Wanneer een van de partners de gezinswoning wil overnemen, moet er ook met een pak bijkomende kosten rekening worden gehouden.
Wat als het niet van een leien dakje loopt?
Wanneer je partner niet wil meewerken, word je bijna automatisch meegezogen in een lange, dure procedure. Uiteraard hoe langer je procedeert, hoe hoger de erelonen en de kosten. Zo kunnen de kosten bijzonder hoog oplopen als er vermogen wordt betwist of als er geen akkoord komt over de kinderen.
Stel dat Kevin en Kelly in deze situatie zitten, dan staan ze voor een kostelijke procedure. Zo een dossier zal minimaal 10.000 euro kosten, schat advocate Moreau. Zo zal het vragen van een onderhoudsvergoeding voor jezelf of een alimentatie voor de kinderen de werklast en bijgevolg ook de kost voor de advocaat verhogen.
Betwistingen en onderzoeken kosten tijd en zorgen voor hogere kosten voor beide partijen, volgens Meester Moreau. Ze raadt dan ook aan om alle nuttige documenten vooraf te verzamelen om je dossier te onderbouwen. Zo zorg je voor een vlotte scheiding en goedkopere afhandeling van je scheiding.
Bron: HLN 7/11/23