Kinderen van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders. Er wordt veel over hen gepraat maar weinig naar hen geluisterd.

Kinderen van gescheiden ouders. Volgens Radio 2-luisteraar Katty wordt er veel over hen gepraat, maar wordt er te weinig naar hen geluisterd. Karolien Debecker sprak in ‘Wijs’ met Katty en Janne, beide kinderen van gescheiden ouders, over hun ervaringen. Hieronder leest u er meer over.

Dag van het kofferkind

Katty (55) haar ouders gingen uit elkaar toen ze vijf jaar was. Vanaf dan werd ze een kofferkind. Dat is een kind van gescheiden ouders dat om de zoveel dagen met het koffertje van de ene ouder naar de andere moet.

“Ik pleit voor een dag van het kofferkind. Zodat er een platform komt waar er gepraat wordt met dokters, psychologen, leerkrachten en kinderen van gescheiden ouders zodat dat taboe er niet meer is. En zodat er plek is om daar op een speelse of ernstige manier over na te denken. Kinderen zijn flexibel en worden wel groot, maar ik heb het lang meegesleept en nog steeds. Zo’n dag zou helpen om het meer bespreekbaar te maken en dan vooral voor de kinderen zelf.”

Steeds aanpassen

Janne (19) haar ouders gingen uit elkaar toen ze 2,5 jaar was. Ze dacht dat ze daar goed mee kon omgaan, maar toch heeft ze het soms moeilijk: “Toen ik ouder werd begon ik het alsmaar moeilijker te vinden om me steeds aan te passen aan de verschillende gezinnen. Je bent altijd onderweg van het ene naar het andere huis en in elk gezin gelden er andere regels en zijn er andere gewoontes. Als kind is dat enorm moeilijk om je elke week terug aan te passen. Emotioneel was dit ook wel zwaar, ik heb hier veel verdriet van gehad en nu nog steeds.”

Op reis

“Ik heb me altijd thuis gevoeld in beide gezinnen, maar je hebt altijd het gevoel dat je op reis bent. Omdat je altijd onderweg bent. Op een bepaald moment ben ik bij mijn mama gaan wonen, omdat ik daardoor meer structuur had, wat beter was voor mijn mentale gezondheid. Maar daar hingen ook consequenties aan vast. Bij mijn papa heb ik twee broers, waardoor ik hen veel minder zie.”

Grote invloed

Janne vindt het belangrijk dat ouders weten dat dit voor kinderen absoluut niet makkelijk is: “Ze moeten kinderen tijd geven om daar boos en verdrietig over te zijn en om dit een plaats te geven. Want het heeft een grote invloed op je leven. Ook al zijn er nu zoveel kinderen met gescheiden ouders, dat maakt het verdriet niet minder erg.”

Bron: https://www.facebook.com/Radio2VRT/posts/4502910719731257

Als jurist-erkend bemiddelaar ben ik vertrouwd met de problemen van kinderen bij een scheiding. Ik besteed in mijn bemiddelingspraktijk dan ook extra aandacht aan deze problematiek. Zo kan onder meer een verblijfsregeling na een goed geregelde scheiding toch nog uitgroeien tot een conflict. Ik opteer dan ook van bij het begin voor een regeling op maat van elk kind én een regeling die bovendien flexibel is naar de toekomst. Meer hierover:

De kinderen vinden de verblijfsregeling maar niks

Kinderen en scheiding. Het is moeilijk maar niet onoverkomelijk

gescheiden ouders

Als jurist en ex-advocaat weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede en evenwichtige overeenkomst is bij een scheiding of relatiebreuk. Dit zowel voor het nu als met het oog op de toekomst.

Een snelle opstart van de bemiddeling, binnen de week, is steeds mogelijk en verkleint de kans op onnodige ruzies en escalaties.

Als erkend familiaal bemiddelaar ben ik voornamelijk actief in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen en Turnhout alsook Leuven en meer specifiek in onder meer Sint-Katelijne-Waver – Putte – Beerzel – Heist-op-den-Berg – Schriek – Bonheiden – Rijmenam – Duffel – Lier – Koningshooikt – Mechelen – Willebroek – Leuven – Keerbergen – Boortmeerbeek – Haacht etc.