Birdnesting boomt
Kinderen van gescheiden ouders die in het nest blijven terwijl papa en mama om de beurt uitvliegen? Het is vandaag populair. Is het een ideaal systeem voor kinderen of blijft het welslagen eerder een utopie? De ‘Gazet van Antwerpen’ wijdde er een artikel aan in haar weekendkrant.
Co-ouderschap nieuwe stijl
In 2015 schreef ik een reeks over birdnesting als een nieuwe vorm van co-ouderschap. Het kind blijft bij scheiding permanent in de ouderlijke woning en de ouders verhuizen beurtelings volgens de vastgelegde verblijfsregeling. Cf. Co-ouderschap: kiezen voor birdnesting (7/12/15) en later Birdnesting: co-ouderschap nieuwe stijl (26/09/18) Destijds was zo een regeling een randfenomeen. Ouders kozen er zelden voor. Intussen zit dit systeem in de lift. Steeds meer ouders overwegen het. Ze willen scheiden als partners maar zoeken naar manieren om samen ouders te blijven. Op dit moment zijn er nog geen precieze cijfers over het aantal gezinnen die hiervoor kiezen maar een onderzoek loopt.
Op lange termijn of eerder een tijdelijke oplossing
Meer en meer ouders stellen bij scheiding het belang van hun kinderen voorop. Ze willen vermijden dat hun kinderen wekelijks met een koffertje heen en weer moeten van papa naar mama en weer terug. Sommige ouders gaan voor zo een regeling op lange termijn, maar de praktijk leert dat het systeem van birdnesting toch vooral succes kent als tijdelijk alternatief. Zo vermijden ouders dat kinderen opeens bruusk worden meegesleurd in een hoop veranderingen die een scheiding toch meebrengt.
Ideaal maar ook heel wat weerhaken
Heel wat rechters staan welwillend tegenover deze regeling omdat ze ideaal lijkt voor de kinderen. Toch schuilen een aantal addertjes onder het gras. Zo vraagt het van de ouders heel wat inspanning. Een constructieve communicatie en voldoende nuchterheid tussen beide ex-partners is belangrijk. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden . Ondanks hun verdriet, boosheid en frustratie moeten ze bereid zijn om samen te werken in het belang van de kinderen.
Er moeten heel wat praktische afspraken gemaakt worden: wie poetst, wie winkelt, wie zorgt voor was en strijk, wie onderhoudt de tuin… Hoe zit het met privacy? Hebben de ouders elk een eigen kamer? Mag een nieuwe partner meekomen?
Daarnaast moet er een financiële regeling getroffen worden. Er is immers een overlap in kosten. Winkelen, onderhoud huis en tuin…. Worden er naast de gezinswoning nog twee andere huizen gehuurd/gekocht? Of wordt er slechts één huis gehuurd/gekocht dat dan gedeeld wordt? In dat geval hebben de ouders helemaal geen eigen plek en moeten ook voor de gedeelde woning praktische afspraken gemaakt worden.
Birdnesting als overgangsregeling
Birdnesting als overgangsmaatregel is zeker heel waardevol. Het geeft de kinderen de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie wanneer iedereen aan het zoeken is naar een nieuw normaal, een nieuw evenwicht. Op langere termijn is het systeem niet zo evident. Je moet al echt goed overeenkomen om het te laten werken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als zich een nieuwe partner, een nieuw leven aandient?
Birdnesting vraagt veel en er zijn veel valkuilen. Maar voor sommige gezinnen werkt het!
Bronnen:
Gazet van Antwerpen, DNA, Birdnesting boomt, Jesse van Regenmortel (02/11/24)
Co-ouderschap: kiezen voor birdnesting (07/12/15)
Co-ouderschap nieuwe stijl: birdnesting (26/09/18)