Ben je -18 jaar en heb je een uitnodiging gekregen van de familierechter in Mechelen?
Artikel 1004/1 van het Gerechtelijk Wetboek bepaalt dat “elke minderjarige het recht heeft om gehoord te worden in materies die hem aanbelangen aangaande de uitoefening van het ouderlijk gezag, de verblijfsregeling en het recht op persoonlijk contact”. Elk kind heeft dus het recht om gehoord te worden door de rechtbank in het kader van de echtscheidingsprocedure van hun ouders.
Voor de rechter verschijnen is natuurlijk niet prettig, zeker niet voor een minderjarige. In een vorig artikel Kinderen in de rechtbank legde ik uit hoe dit precies in zijn werk gaat. Ik wees er ook op dat men sinds 2017 gelukkig is overgegaan tot het versturen van uitnodigingen op kindermaat. Dat was echt een noodzaak. Vandaag gaat men nog een stapje verder. De familierechtbanken van Antwerpen, Mechelen en Turnhout maakten elk een filmpje waarin ze minderjarigen wegwijs maken. Een lovenswaardig initiatief!
In onderstaand artikel van Tim Van der Zeypen in Het Laatste Nieuws (11/06/21) leest u wat de Mechelse familierechters hierover te vertellen hebben.
Familierechters gidsen in ludiek filmpje kinderen rond op de rechtbank: “We proberen hen op deze manier wat gerust te stellen”
De Mechelse familierechtbank liet donderdag een filmpje in première gaan waarin het kinderen rondgidst op de rechtbank. De bedoeling ervan is om de nervositeit bij de kinderen tijdens een verhoor in het kader van echtscheidingen te doen afnemen.
Voor de rechter verschijnen is nooit fijn. Zeker niet voor kinderen. Maar soms moet het. Onder meer bij echtscheidingen en wanneer de ouders zelf niet tot overeenkomst over de verblijfsregeling komen. “Ook al hebben wij dit liever niet en moedigen we steeds aan om onderling te bemiddelen”, vertelt Mechels familierechter Goedele Van den Brande.
“Maar als het echt niet lukt om een akkoord te vinden, hebben kinderen ouder dan twaalf jaar het recht om gehoord te worden waarna wij een beslissing nemen. Alleen stellen we vast dat dat dit voor de kinderen niet evident is. Ze zijn vaak zenuwachtig en weten niet wat ze mogen verwachten.”
Zenuwachtig
Om de kinderen wat meer gerust te stellen, ontstond het idee om een filmpje te maken. “We gaan dus mee met onze tijd en werken dus zo mee aan de modernisering van justitie”, luidt het bij Van den Brande. In het filmpje wordt er op een ludieke manier en in jongerentaal uitgelegd wat de kinderen mogen verwachten tijdens een verhoor en waar ze moeten zijn.
Het filmpje ging donderdag in première op het YouTube kanaal van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen en werd ook gedeeld op de social media van de Mechelse rechtbank, maar daar stopt het niet. De bedoeling is om het filmpje zo breed mogelijk te verspreiden.
QR-code
“Zo zal er een QR-code en een link naar het filmpje op het YouTube kanaal in de oproepingsbrief worden gezet”, verduidelijkt de Mechelse rechter. De eerste reacties op het filmpje zijn in ieder geval positief. “We hebben al heel wat leuke feedback gekregen. Enkele jongeren, onder wie mijn zoon, hebben het ook gezien en vonden het zeer leuk. Het spreekt dus duidelijk aan”, vertelt rechter Van den Brande.
Naast de Mechelse familierechtbank maakten ook de collega’s uit Turnhout en Antwerpen een gelijkaardig filmpje. “Iedere afdeling hield in zijn filmpje rekening met zijn eigen specifieke karakter”, zegt Van den Brande. “Zo werd er voor het filmpje uit Antwerpen rekening gehouden met de metaaldetector aan de ingang van het gerechtsgebouw en in Turnhout met het feit dat de rechtbank gevestigd is in een kasteel.”
Wie het filmpje van de Mechelse familierechtbank graag wil bekijken, kan het hier terugvinden.