Op vakantie… en dan scheiden
Heel wat partners starten de scheidingsprocedure op na een vakantie. Hoe dat komt belichtte ik in een vorige bijdrage Vakantie… de ultieme relatietest. Als u en uw gezin dit meemaken dan is dat een heftige periode vol emoties. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn. Een helder hoofd houden in deze rollercoaster van gevoelens en emoties is niet evident. Toch moet er heel wat geregeld worden. Hoe pakt u dit aan?
Constructieve scheidingsbemiddeling
Het is belangrijk om samen in gesprek te gaan onder begeleiding van een onpartijdige en deskundige familiaal bemiddelaar. Een bemiddelaar moet oog en oor hebben voor de emoties van beide partijen en streven naar een correcte afhandeling van de scheiding in het belang van beide partners en hun kinderen. De bemiddelaar helpt bij het ontwarren en oplossen van conflicten en zorgt ervoor dat de afspraken correct op papier komen.
Een ander belangrijk voordeel van bemiddeling is dat de partijen het verloop van het conflict zelf in handen hebben; ze beslissen en regelen namelijk alles zelf in overleg met elkaar in plaats van door de rechter een regeling te laten opleggen. Het is de bedoeling om samen tot een duurzame oplossing te komen en zo een vechtscheiding te voorkomen.
Een bijkomend voordeel is dat een scheiding via een bemiddelaar kosten – en tijdbesparend is. Partners hebben niet elk een eigen advocaat nodig en de procedure verloopt veel sneller. (lees ook: Scheiden in 4 stappen: het kan.)
Kindgerichte ouderschapsbemiddeling
Scheiden doe je van je partner, niet van de vader of moeder van je kinderen. Niet zozeer de scheiding op zich is een probleem voor kinderen, wel de manier waarop ze verloopt. Conflicten maken het kinderen moeilijk om met de breuk om te gaan, en dit des te meer als die discussies over hen blijken te gaan. Een goede bemiddelaar bemiddelt in functie van de kinderen en heeft als doel dat ouders als ouders onderhandelen en niet als ex-partners.
Zo zal de bemiddelaar erop wijzen dat uitleg geven over het waarom van de scheiding belangrijk is. Kinderen denken immers vaak dat zij iets verkeerd deden. De bemiddelaar kan tips geven hoe je dat als ouders het best aanpakt. Verder kan de bemiddelaar beklemtonen dat er ook voldoende ruimte mag/moet zijn voor de bekommernissen van het kind en voor het uiten van zijn gedachten en gevoelens. Actief luisteren naar kinderen is hier de boodschap. De bemiddelaar kan hiervoor de juiste ‘wegwijzers’ aanreiken. Daarnaast tracht de bemiddelaar ook een context te scheppen waarin ouders in staat zijn om de ouderschapsregeling zakelijk te regelen, m.a.w. ervoor zorgen dat ouders zelf kunnen en willen onderhandelen in het belang van hun kinderen. (lees ook: Wat een bemiddelaar voor je kind kan doen.)
Wanneer het aan de kinderen vertellen
Sommige ouders verkiezen om de aankondiging van hun scheiding in de vakantie te doen. Op die manier hopen ze dat de scheidingsmelding geen negatieve invloed gaat hebben op de schoolresultaten. De vakantie kan ook dienen als een periode om de kinderen met hun verdriet en vragen rustig op te vangen en om ze wat af te leiden met prettige activiteiten.
Andere ouders verkiezen om het pas na de vakantie aan hun kroost te melden. Voordeel hier is dat de kinderen eerst nog een ‘onbezorgde’ vakantie hebben samen met hun gezin. Na het slechte nieuws kunnen ze ook makkelijker terugvallen op hun vertrouwde omgeving: oma’s en opa’s, ooms en tantes, vrienden, buren. (lees ook: Ook oom of buurvrouw kan kinderen door een scheiding helpen)
Hoe dan ook, voor de verwerking van de scheiding is het voor de kinderen én ex-partners heel belangrijk dat het scheidingsproces zo sereen mogelijk verloopt.
Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.