Het stigma op scheiden is verdwenen…
In de reeks ‘Generaties’ belicht De Standaard deze week de dertigers. In het artikel ‘Ja, dertigers gaan te snel uit elkaar ’ (dd.10/08/16) laat men aan aantal van hen aan het woord over hun scheiding en scheiden in het algemeen.
Uit elkaar gegroeid
De belangrijkste reden voor scheidingen bij dertigers, ver boven ontrouw, blijkt dat koppels het gevoel hadden dat ze uit elkaar gegroeid waren. Een onderzoek van prof. D. Mortelmans (UAntwerpen) bevestigt dit ook. Een tweede reden die koppels aangeven, is het feit dat ze ‘niet meer bij elkaar passen’.
Snel en zakelijk scheiden
Dertigers gaan niet alleen vaker dan vroeger uit elkaar, ze doen dit ook sneller. De gemiddelde duur van een huwelijk wordt korter. Hiervoor krijgen ze wel eens kritiek, vooral omdat velen net kleine kinderen hebben. Ze zijn minder geneigd om meer tijd te nemen om hun relatie alsnog te redden. De druk op dertigers is uiteraard enorm: kinderen, werk, verbouwingen, vrienden, vakantie, me-time,…. Hun relatie daarbij gezond houden, vraagt dan vaak net iets te veel inspanning.
Ex-partners en co-ouders
Dertigers zijn zich vandaag heel bewust van de zorg voor de kinderen bij een scheiding. Vaak ook omdat ze zelf als kind de scheiding van hun ouders hebben ervaren. Ze willen liefst zo rustig mogelijk uit elkaar gaan in het belang van de kinderen. Conscious uncoupling (lees ook: Scheiding zonder strijden ) is hun doel. Vandaar ook dat heel wat dertigers kiezen voor het regelen van hun scheiding met de hulp van een bemiddelaar, liever dan alles via advocaten of voor de rechtbank uit te vechten.
Stigma weg, schuldgevoel blijft
Co-ouderschap is intussen ingeburgerd, het wordt stilaan ‘het nieuwe normaal’. Dertigers zien weliswaar ook de voordelen in van de keuze voor een co-ouderschap, maar realiseren zich tegelijkertijd dat opgroeien in twee huizen niet echt optimaal is voor kinderen. Ze experimenteren daarom ook steeds meer met manieren om samen ouders te blijven, zoals bijvoorbeeld ‘birdnesting’.
Zakelijk maar ook naïef
Dertigers beslissen dan wel snel en zakelijk om te scheiden, maar in de praktijk blijkt dat ze destijds bij het sluiten van een huwelijk of een samenlevingscontract soms heel wat minder zakelijk waren. Het is soms ontstellend om te zien hoe weinig er op papier is gezet omtrent financiën of bezittingen. Diezelfde naïviteit valt ook wel eens op bij het regelen van de scheiding. Wat als je ex een nieuwe partner krijgt? Wat voor impact heeft dat op de omgang en opvoeding van de kinderen? Hoe anticipeert het koppel daar best op? Gelukkig kan een bemiddelaar hier het nodige advies geven.
Bron: De Standaard 10/08/2016: ‘Ja, dertigers gaan te snel uit elkaar’
Wilt u hierover meer uitleg, maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.