Zomervakantie zonder stress: Tips voor gescheiden ouders

Hoe vermijd ik als gescheiden ouder stress in de zomervakantie?

De zomervakantie brengt vaak extra  stress voor gescheiden ouders. Hoe je zo een zomer het best plant voor jezelf en je kinderen, lees je in onderstaand artikel van  Maria Saldi in De Standaard van 10-11/08/2024.

Meer stress in de zomer voor gescheiden ouders

“Elke zomer is een strijd.” Hoewel de rechter de vakantieregeling voor de jongste zoon van Benedicte vastlegt, slaat de stress elk jaar weer toe. “Mijn ex-man brengt hem steevast te laat terug en komt niet opdagen bij de afgesproken wissel. Of ik hoor achteraf pas waar ze op reis waren. Als mijn zoon naar zijn vader vertrekt, houd ik mijn hart vast voor zijn veiligheid.”

Ook in minder extreme gevallen ligt de druk in de zomervakantie hoog voor gescheiden ouders. Rekening houden met de agenda van je ex-partner maakt het nog moeilijker om de perfecte balans te vinden tussen reizen, kampen, uitstapjes, en platte rust.

“De geoliede routine van het schooljaar valt weg”, zegt scheidingsmediator Elske Damen. “Er moeten nieuwe afspraken gemaakt worden, wat onderliggende frustraties blootlegt. Een man uit mijn praktijk liet zijn kinderen op de camping geen ‘veilig aangekomen’-berichtje naar hun moeder sturen, omdat hij haar een lesje wilde leren. Wat voor voorbeeld geef je dan aan je kinderen?”

Vakantiejaloezie

“Gun elkaar een fijne vakantie”, vindt Marijke Umans, zelf gescheiden moeder en auteur van het boek EHBO ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek. Ze spoort ouders aan om in de eerste plaats aan de zomer van het kind te denken. “Als jij de middelen niet hebt om een verre reis te maken, wees dan blij voor je kind dat ze dat wel kunnen ervaren met hun andere ouder.”

Vakantiejaloezie komt volgens de schrijfster vooral voor wanneer ouders de scheiding nog niet hebben verwerkt. “Alsof de andere ouder expres ver op reis gaat om jou te pesten. Terwijl kinderen vaak net blij zijn met een afwisselend schema. Wees niet boos als je partner een duur paardrijderskamp betaalt, maar denk na over jouw unieke aanpak. Samen knutselen, gratis kamperen of je huis op stelten zetten met schoolvriendjes. Alles kan!”

Omdat Benedicte net met een nieuwe job startte, kan ze dit jaar voor het eerst niet op vakantie met haar drie zonen. “Ik gebruik dat moment om aan te tonen dat reizen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. In de plaats boekte ik een binnenlands hockeykamp, waar ze laaiend enthousiast over zijn.”

In steen gebeiteld

Ouders in strijdmodus kunnen een rustgevende vakantie in de war sturen. “Soms schakelen ze de politie in als de wissel niet op het juiste moment gebeurt, zelfs als dat pakweg door een vertraagd vliegtuig komt”, zegt Umans. “Probeer je dus meegaand op te stellen.”

Een flexibele houding is dus essentieel, maar mag een goede planning niet overschaduwen. “Als jij je vliegtuig mist omdat de ander in de file staat met de kinderen, heb je het veel te strak getimed”, zegt Damen. “Geef je kinderen de ruimte om na een reis even thuis te acclimatiseren voor ze naar de andere ouder moeten rennen.”

Een goede planning begint op tijd, en bekijk je het best elk jaar opnieuw. “De noden van een kind veranderen snel“, zegt Damen. “Hoe ouder ze worden, hoe meer tijd ze thuis willen doorbrengen om met vrienden af te spreken. Het is dus niet altijd slim om de vakantieperiode in je ouderschapsplan in steen te beitelen.”

Je kinderen of je koffers

Dat de zomerplanning met inspraak van alle partijen gebeurt, lijkt vanzelfsprekend, maar Damen zag het al anders in haar praktijk. “Een moeder snapte niet waarom haar ex-man niet tevreden was toen ze de planning doorstuurde. Ze had zelfs rekening gehouden met zijn verlofdagen en die van zijn nieuwe vriendin. Maar door alles zelf te beslissen zette ze hem blok.”

De puzzel wordt vaak nog moeilijker als er ook nieuwe partners en pluskinderen in het spel zijn. “Forceer geen familievakantie met je nieuw samengesteld gezin. Het is niet te onderschatten welke impact een nieuwe partner kan hebben. Als je kind dwarsligt en niet mee wil op reis, luister dan uitgebreid naar de reden”, zegt Umans.

Moet je je nieuwe partner of je kind dan ook effectief thuislaten? “Niet noodzakelijk”, zegt Damens. “Ga bijvoorbeeld eerst met je kind en dan met je partner weg. Een vakantie is niet het moment om onderliggende conflicten op de spits te drijven.”

Maar ook plots alleen met kinderen op schok gaan wanneer je dat voorheen met twee deed, kan vermoeiend zijn. Umans spreekt uit ervaring: “Je staat in de luchthaven op je bagage te wachten en het bureau van de huurauto gaat bijna sluiten. Laat je dan je kinderen alleen of je koffers? Maak het jezelf dus niet te moeilijk en kies voor een haalbare reis.”

Zuurstofmasker

En na de ouderwissel is het tijd om onverbiddelijk aan jezelf te denken. Vaak moet je je kinderen langer dan normaal missen, voor Benedicte “een wrang gevoel dat nooit went”. Pieker toch niet te veel over wat er aan de andere kant gebeurt. Ga naar de bioscoop, de fitness, of op die wandelvakantie waar je kinderen altijd over klagen.

Want je eigen geluk straalt af op je kinderen, zegt Umans. “In het vliegtuig moet je ook eerst jezelf van zuurstof voorzien voor je je kind helpt.”

Lees ook:

Tips voor gescheiden ouders die hun kind een fijne vakantie willen bezorgen (24/06/2021)

zomervakantie gescheiden