Je moet het loslaten…
Scheiden kan vandaag eenvoudig en snel, maar emotioneel blijft het voor velen een loodzware opdracht. Bij een scheiding moet er immers van alles worden ‘losgelaten’: het falen van de relatie, de kinderen minder zien, een veilige en vertrouwde omgeving en situatie achterlaten. Dat betekent niet
alleen pijn en verdriet om alles wat je kwijt bent maar ook angst om het onbekende, om het alleen verder moeten.
Rouwproces
Er zijn helaas geen 10 tips om daarmee om te gaan. Afgezien van de juridische afhandeling van een scheiding gaat het immers ook om een emotioneel loslaten. Dat houdt een rouwproces in: ongeloof, woede, pijn, verdriet en tenslotte aanvaarding. Het verloop van het scheidingsproces is daarom zo belangrijk. De kwaliteit van een scheiding werkt hoe dan ook door in de verwerking ervan. Een scheidingsbemiddelaar kan van onschatbare waarde zijn voor een goede afhandeling van het scheidingsproces.
Samen in bemiddeling
Een scheidingsbemiddelaar helpt ex-partners om te communiceren, om compromissen te zoeken en om te leren met elkaar om te gaan, als ex-partners en als ouders. Een relatie starten doe je samen, echtscheiden dus ook: uit respect voor elkaar, maar ook uit respect voor jezelf en de keuzes die je in het verleden maakte.
Samen ouder blijven
Scheiden doe je van je partner, niet van de vader of moeder van je kinderen. Niet zozeer de scheiding op zich is een probleem voor kinderen, wel de manier waarop ze verloopt. Conflicten maken het kinderen moeilijk om met de breuk om te gaan. De kwaliteit van een scheiding of de manier waarop het scheidingsproces verloopt, werkt dus ook door bij de kinderen. Meer hierover vindt u in vorige nieuwsitems ‘Kleine potjes hebben grote oren’ en ‘Ouderschapsplan’.